Masseflukt til tross for FN-bønn om våpenhvile

Bønnen FNs generalsekretær António Guterres kom med i mars, om global våpenhvile for å bekjempe coronapandemien, hjalp ikke. Over 660.000 mennesker er drevet på flukt av krig og konflikt siden, blant annet i land som Somalia, ifølge Flyktninghjelpen.
Bønnen FNs generalsekretær António Guterres kom med i mars, om global våpenhvile for å bekjempe coronapandemien, hjalp ikke. Over 660.000 mennesker er drevet på flukt av krig og konflikt siden, blant annet i land som Somalia, ifølge Flyktninghjelpen. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens verden de to siste månedene har vært opptatt av koronapandemien, har krig og konflikt drevet ytterligere 660.000 mennesker på flukt fra sine hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette skader ikke bare de menneskene som er tvunget på flukt, men det undergraver også vår felles innsats for å nedkjempe viruset, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

23. mars ba FNs generalsekretær António Guterres om global våpenhvile for å bekjempe koronapandemien, men til ingen nytte.

En fersk rapport fra Flyktninghjelpen viser at 661.000 mennesker i 19 land siden er drevet på flukt av krig og konflikt.

Bomberegn

Konflikten mellom regjeringshæren og væpnede grupper i Kongo har drevet hele 480.000 mennesker på flukt de siste to månedene, uten at verdens medier har viet dette stor oppmerksomhet.

Også i Jemen fortsetter kamphandlingene, til tross for løfter fra Saudi-Arabia som i fem år har gjennomført over 21.000 flyangrep og latt bombene regne over landet.

Sør i Jemen har separatister, støttet av De forente arabiske emirater, fortsatt sin krigføring, og 24.000 mennesker er de siste to månedene drevet på flukt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra før lever rundt 4 millioner mennesker på flukt i Jemen, der det anslås at over 100.000 mennesker er drept i krigshandlinger og utallige andre har bukket under av sult og sykdom siden 2015.

Bondevik vil ha Moria-barna til Norge: – Vi kan ikke sitte rolig og se på denne lidelsen uten å gjøre noe

Sandkasse

Kamphandlingene har også fortsatt i land som Syria, Afghanistan, Myanmar, Tsjad, Niger og Somalia, til tross for FN-sjefens bønn om våpenhvile og felles innsats mot koronaviruset.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 10.000 mennesker er drevet på flukt i hvert av disse landene de siste to månedene, og de har sluttet seg til millioner av andre internflyktninger, går det fram av Flyktninghjelpens rapport.

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Mens folk blir tvunget på flukt og drept, så sitter mektige medlemmer i FNs sikkerhetsråd og krangler som om de var småbarn i en sandkasse, sier Egeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innsikt: En ny fare truer et krigsherjet Syria

Handlingslammet

– Verdens ledere må vise at de kan ta ansvar i en ekstraordinær situasjon. De må stå sammen for å kunne overtale krigende parter til å stanse volden, slik at alle folkegrupper over hele verden kan stå sammen i kampen mot pandemien som rammer oss alle, sier han.

Flyktninghjelpen anklager land som USA og Kina for å ta med seg egne uenigheter inn i Sikkerhetsrådet, noe som gjør det svært vanskelig å oppnå enighet om resolusjoner om våpenhvile og sanksjoner.

– Dette er ikke tidspunktet for å drive politikk som minner mest om en barnehage, sier Egeland.

Amnesty: – Vi er i ferd med å nå et totalt bunnivå i hva Europa er villige til å gjøre