Reaksjoner i Hongkong etter kinesisk sikkerhetslov

Forslaget om en ny sikkerhetslov for befolkningen i Hongkong ble fredag lagt fram under åpningen av Folkekongressen i Kinas hovedstad Beijing.

Folk i Hongkong er opprørt over den nye loven som vil forby forræderi, oppvigleri og løsrivelsesaktivitet i det kinesiske territoriet. Det vil markere en slutt på Hongkong som er selvstendig og relativt demokratisk enklave i Kina.

Siden tilbakeføringen fra Storbritannia i 1997 har byen vært under kinesisk styre, men etter prinsippet om «ett land, to systemer». Med loven som vil gå gjennom den strengt regisserte Folkekongressen, vil mye av de demokratiske rettighetene være borte.

– Beijing forsøker å stilne Hongkongs kritiske røster med makt og frykt, skrev den kjente demokratiforkjemperen Joshua Wong på Twitter i forbindelse med lovframleggelsen fredag.

Han la til at folk i Hongkong vil ikke la seg skremmes av de kinesiske myndighetenes aggressive utspill.

På internett og direktemeldingsapper brukt av den demokratiske bevegelsen, ble det fredag spredt oppfordringer om å gjenoppta protestene fra i fjor som stort sett opphørte da koronautbruddet startet. I en av meldingene oppfordres aktivister til å møtes søndag.

– Folk fra Hongkong vil måtte ta et oppgjør med valget for fremtiden, lød en meldingen på Telegram-plattformen som ofte brukes av demonstranter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden