Flomvann fra ødelagt demning i Michigan truer stort basseng med spillvann fra kjemisk fabrikk

Luftfoto over byen Midland og områdene rundt etter at to demninger har gått i stykker utenfor byen. Foto: Maxar Technologies/ AP/ NTB scanpix
Luftfoto over byen Midland og områdene rundt etter at to demninger har gått i stykker utenfor byen. Foto: Maxar Technologies/ AP/ NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Flomvann fra demningen som er ødelagt i byen Midland i Michigan blandet seg med rensevann fra store dammer ved hovedanlegget til kjemiselskapet Dow Chemicals.

Over 10.000 mennesker er evakuert og guvernøren i Michigan erklærte onsdag unntakstilstand etter at demningene Edenville og Sanford braste i området. Natt til torsdag ble det klart av de store vannmassene også truet store lukkede damanlegg med spillvann fra hovedfabrikken til kjemikaliegiganten Dow Chemicals.

Flomvann blandet seg med rensevannet og sedimenter blir dratt med av strømmen, men selskapet opplyser at det ikke skal være noen risiko for verken folk eller miljø.

Dammene inneholder bare vann og det er ikke funnet spor av kjemikalier, ifølge selskapet. Amerikanske miljømyndigheter har likevel varslet at damanlegget, som er forurenset av dioksiner Dow dumpet i forrige århundre, må bli undersøkt når flommen har trukket seg tilbake.

Selv om vannet fra de ødelagte demningene ikke steg så høyt som de 2,7 meterne først anslått, var det likevel voldsomme vannmasser som preget byen. Guvernør Gretchen Whitmer har bedt evakuerte vente med å flytte tilbake til hjemmene sine og utstedt en advarsel for beboere lenger nedover Tittabawassee-elva i de kommende dagene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden