Erdogan ser etter muligheter til å redde Tyrkias økonomi

<p>På vei ut av én økonomisk krise, har president Recep Tayyip Erdogan fått en ny krise i fanget som følge av covid-19-pandemien</p><p></p>
På vei ut av én økonomisk krise, har president Recep Tayyip Erdogan fått en ny krise i fanget som følge av covid-19-pandemien Foto: NTB scanpix

Tyrkia var på vei ut av en resesjon da coronaviruset slo til. Nå er økonomien på knærne igjen, og det er ikke lett for president Erdogan å finne en utvei.

– Situasjonen er ekstremt ille, sier økonom Atilla Yesilada i tankesmia GlobalSource Partners om Tyrkia, som risikerer massearbeidsledighet, kollaps i turismen og en ustabil valuta.

Før viruset slo til på alvor la Recep Tayyip Erdogan fram en krisepakke verdt 15 milliarder dollar – drøyt 150 milliarder kroner – men kritikerne sier det ikke er nok. Beløpet tilsvarer omtrent 2 prosent av landets brutto nasjonalprodukt.

Tross krisepakken, peker økonomenes prognoser på en ny og smertefull resesjon. Noen mener det kan bli nødvendig å be Det internasjonale pengefondet (IMF) om hjelp som en siste utvei.

Erdogan og partiet hans, AKP, har hatt stor fremgang under den vekstperioden etter finanskrisen i 2001, men økonomien er i ferd med å bli hans akilleshæl, sier Soner Cagaptay i Washington Institutet for Near East Policy.

Lederambisjoner

Nå stilles det spørsmål om hvorvidt den anstrengte økonomien kan stikke kjepper i hjulene for Erdogans ambisjon om regionalt lederskap. Tyrkia har allerede tatt en aktiv rolle i Syria og Libya.

Siden en valutakrise i 2018 har økonomien skapt bekymring. I fjor var veksten 0,9 prosent. Regjeringen håpet på en vekst på 5 prosent i år, men IMF tror den heller vil krympe med like mye. Ledigheten kan gå fra vondt til verre, fra 13,6 prosent i februar til 17,2 prosent i løpet av året.

Valutaen har det heller ikke godt for tiden. Tyrkiske lire har falt 15 prosent mot dollaren hittil i år.

Nye muligheter

Og selv om det for tiden er stillstand i turismen, er det noen lyspunkter. Lav oljepris kan dempe inflasjonen, ifølge utviklingsbanken EBRD, som spår en opptur igjen neste år.

Tyrkerne kan også dra nytte av europeiske bedrifters ønske om å flytte produksjonen nærmere Europa.

– Det gir muligheter for landet, som har lave lønninger, faglært arbeidskraft og kan tilby kvalitet og punktlighet, sier Yesilada.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden