Atomprøvesprengninger kan ha påvirket været

Prøvesprengninger som denne på Enewetak-atollen i Stillehavet, kan ha påvirket været så langt unna som i Europa, tror britiske forskere. Foto: NTB scanpix
Prøvesprengninger som denne på Enewetak-atollen i Stillehavet, kan ha påvirket været så langt unna som i Europa, tror britiske forskere. Foto: NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Atomprøvesprengningene under den kalde krigen kan ha påvirket nedbøren på stedet som lå flere hundre mil fra testområdet, mener britiske forskere.

En gruppe forskere ved universitetet i Reading i Storbritannia har sammenholdt data om atomprøvesprengninger på øyer i Stillehavet og i Nevada-ørkenen i USA på begynnelsen av 1960-tallet, med meteorologisk data fra London og Skottland.

I forbindelse med prøvesprengningene fant de at det i gjennomsnitt falt 24 prosent mer nedbør enn vanlig.

Forskerne tror radioaktivitet fra sprengningene dannet elektriske ladninger som deretter påvirket dråpeproduksjonen i skyene.

– Til tross for at sprengningene skjedde så langt unna, så spredte den radioaktive forurensningen seg raskt i atmosfæren, konkluderer forskerne, som gjengir sine funn i siste utgave av tidsskriftet Physical Review Letters.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært