Danmarks statsminister: Smitten under kontroll

Danmarks regjering skjerper beredskapen får å kunne møte en ny pandemi. De varsler også en mer offensiv strategi for testing og smittesporing nå som gjenåpningen av samfunnet er i gang. Foto: Henning Bagger / Ritzau scanpix / AP / NTB scanpix
Danmarks regjering skjerper beredskapen får å kunne møte en ny pandemi. De varsler også en mer offensiv strategi for testing og smittesporing nå som gjenåpningen av samfunnet er i gang. Foto: Henning Bagger / Ritzau scanpix / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Statsminister Mette Frederiksen sier coronasmitten er under kontroll i Danmark. Landet har lagt en langsiktig plan for gjenåpning og smittesporing. 

– Vi har nettopp tatt fatt på andre fase av gjenåpningen, og vi har nå en samlet plan for hvordan vi skal gjenåpne samfunnet. Den står hele Folketinget bak, sier hun på en pressekonferanse tirsdag. Samtidig minner hun om at viruset slett ikke er borte.

– Det er like smittsomt og farlig. I takt med gjenåpningen må vi håndtere at smitten er blant oss, understreker Frederiksen.

Innsikt: Coronaviruset muterer hele tiden: Hvorfor? Hvordan? Og er det farlig?

Blant det som nå innføres, er en mer offensiv plan for testing. I tillegg skal myndighetene jobbe aktivt med smittesporing, så smittekjeden kan brytes så raskt som mulig. Smittede som har vanskelig for å isolere seg, for eksempel hvis de bor trangt, kan få hjelp til å bo på hotell så de kan holde seg unna folk.

Danskene ser også fremover for å være bedre rustet om og når en lignende situasjon skulle oppstå igjen. Justisdepartementet nedsetter et styre som skal ha ansvar for å sikre forsyninger av tester, verneutstyr og sørge for isolasjonsfasiliteter.

– En pandemi kan sette helsevesenet under sterkt press, og vi vil la helsemyndighetene konsentrere seg om pasientene, mens dette nye styret skal ta seg av det praktiske, som logistikk og samfunnsberedskap, sier Frederiksen.

Aktuelt: Kastrup-sjefen advarer Danmark mot overforsiktighet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært