Nyfødte barn reddet ut fra sykehus i Kabul

Svart røyk stiger fra sykehuset som tirsdag ble stormet av væpnede menn i Kabul.
Svart røyk stiger fra sykehuset som tirsdag ble stormet av væpnede menn i Kabul. Foto: Rahmat Gul / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nybakte mødre og babyer er reddet ut fra sykehuset som angripes i Kabul. Minst fem personer skal være drept, blant dem tre kvinner og et barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykehuset Dasht-i-Barchi vest i den afghanske hovedstaden ble tirsdag stormet av væpnede menn. Sykehuset rommer blant annet en barselklinikk som drives av Leger Uten Grenser.

Omtrent samtidig kom det meldinger om et selvmordsangrep mot en begravelse øst i Afghanistan. Minst 17 mennesker skal være drept og 30 såret.

Over 80 kvinner og barn var tirsdag formiddag reddet ut av sykehuset av politiets spesialstyrker, opplyser innenriksdepartementet.

Bar ut babyer

Bilder viser babyer som blir båret ut i sikkerhet av politifolk. Også ansatte skal være reddet ut, men TOLOnews melder at en gruppe leger fortsatt befinner seg inne i sykehuset, som har 100 sengeplasser.

En ikke navngitt kilde sier til Tolo at fem personer er drept - tre kvinner, ett barn og et medlem av sikkerhetsstyrkene.

Det er et gjestehus like bak sykehuset der det bor utlendinger, og ifølge sikkerhetskilder har angriperne forsøkt å ta seg til gjestehuset via sykehuset.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er kjent med det pågående angrepet mot sykehuset vi støtter. Afghanske sikkerhetsstyrker er på området. Prioriteten vår nå er sikkerheten til våre pasienter og ansatte, sier Karine Nordstrand, president i Leger Uten Grenser, i en epost til NTB.

Tilbudet som organisasjonen driver ved sykehuset, er det eneste for akutte og kompliserte fødsler i et område med over en million innbyggere.

Verdensbanken: Gir Afghanistan over 4 milliarder kroner i støtte

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjestehus

Rett etter at væpnede menn stormet sykehuset, ble det hørt minst to eksplosjoner, og tykk svart røyk steg opp fra sykehuset. Lokale innbyggere sier de er blitt fortalt at det er snakk om selvmordsbombere.

Taliban avviser at opprørsgruppa står bak, og mistanken retter seg mot den ytterliggående sunnigruppa IS, som de siste årene har etablert seg i Afghanistan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykehuset ligger i et område der det bor mange fra den sjiamuslimske hazara-minoriteten, og IS har tidligere gjennomført en rekke angrep mot folkegruppen.

– Full panikk

En barnelege som klarte å flykte fra sykehuset, forteller til AFP at han hørte en kraftig eksplosjon ved inngangspartiet.

– Sykehuset var full av pasienter og leger, det var full panikk inne, sier han.

Afghanske sikkerhetsstyrker har ankommet området der sykehuset ligger. Foto: Rahmat Gul / AP
Afghanske sikkerhetsstyrker har ankommet området der sykehuset ligger. Foto: Rahmat Gul / AP

En afghansk journalist på stedet oppgir at utenlandske soldater også har ankommet sykehuset for å delta i operasjonen.

Norge har rundt 60 spesialsoldater stasjonert i Kabul, men Forsvaret vil ikke kommentere hvorvidt de deltar i kampene ved sykehuset.

– Forsvaret kan ikke kommentere pågående operasjoner, sier pressetalsmann Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

Rapport: Nato skjuler omfanget av Taliban-angrep

– Yter direkte støtte i ekstremsituasjoner

Han viser i stedet til en generell uttalelse på hjemmesiden der det står at norsk personell vil ha en tilbaketrukket rolle under det afghanske spesialpolitiets oppdragsløsning, men med mulighet til å yte direkte støtte i ekstremsituasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De norske soldatene samarbeider tett med det afghanske politiets spesialstyrke Crisis Response Unit 222.

Angrepet skjer dagen etter at fire veibomber eksploderte nord i Kabul. De såret fire sivile, deriblant et barn. IS har påtatt seg ansvaret for bombeeksplosjonene. Senere mandag meldte afghansk etterretning at de hadde pågrepet en IS-leder i regionen, Zia-ul Haq, også kjent som Shaikh Abu Omer Al-Khorasani.

IS sto også bak et angrep mot et av landets største sykehus i mars 2017. Da ble rundt 50 mennesker drept, blant dem både helsepersonell og pasienter.

Taliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen