Tre barn døde av sykdom med corona-kobling i New York

New York-guvernør Andrew Cuomo på lørdagens pressetreff. Foto: AP / NTB scanpix
New York-guvernør Andrew Cuomo på lørdagens pressetreff. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tre barn i New York er døde med symptomer på den sjeldne betennelsessykdommen Kawasakis syndrom, som knyttes til covid-19.

Det opplyser New York-guvernør Andrew Cuomo lørdag.

Fredag kunngjorde guvernøren at en fem år gammel gutt var død med symptomer på Kawasakis syndrom. Det var det første kjente dødsfallet i delstaten som antas å skyldes sykdommen og som man tror var forårsaket av coronaviruset.

På lørdagens pressekonferanse offentliggjorde Cuomo ingenting om de tre barnas alder eller omstendigheter rundt dødsfallene. Men han sa at er bekymret for det som kan se ut til å være en ny risiko for barn som smittes av koronaviruset.

Barn har hittil generelt sett ut til å ha mye mildere symptomer på covid-19 enn voksne.

– Vi er ikke lenger sikre på at det er tilfellet. Det er fullt mulig at dette har pågått i flere uker, men at det ikke har blitt diagnostisert med kobling til covid-19, sier Cuomo.

Også flere andre land, deriblant Storbritannia og Italia, har meldt om lignende tilfeller der eksperter nå undersøker om covid-19 kan føre til at barn får Kawasakis syndrom.

Kawasaki er en betennelsessykdom som først og fremst rammer små barn. Symptomer er feber i mange dager, utslett og hovne kjertler. I noen tilfeller kan også blodkar og vitale organer som hjertet og kransarteriene, bli betente.

Overlege: – Har ikke vært klar over koblingen før denne uken

Som ABC Nyheter skrev tidligere denne uken, har det i løpet av de siste ukene kommet rapporter fra flere land i Europa om tilfeller av alvorlig sykdom hos barn, som ses i sammenheng med covid-19. Derfor har den europeiske foreningen for barnekardiologi AEPC sendt brev til alle barnekardiologiske avdelinger i Europa, med invitasjon til å delta i en studie knyttet til disse rapporterte tilfellene.

Barn har sykdom som «spenner fra et syndrom av atypisk Kawasaki sykdom til fulminant sjokksyndrom. Det ser også ut til å være en samtidig økning i rapporterte tilfeller av typisk Kawasaki-sykdom», heter det i brevet.

– Dette er veldig aktuelt akkurat nå, vi har ikke vært klar over sammenkoblingen med covid-19 før denne uken. Vi har ikke noen sikre tilfeller i Norge, sa overlege og barnekardiolog på Rikshospitalet, Karl Viktor Perminow, til ABC Nyheter torsdag.

Kan være nytt syndrom

I de fleste tilfellene, men ikke alle, har barna hatt antistoffer, som tegn på gjennomgått covid-19-sykdom eller -smitte. Men de har ofte ikke vært syke, forklarte han.

Man vet ikke sikkert hva som forårsaker den sjeldne tilstanden Kawasakis syndrom, som noen av disse sykdomstilfellene kan minne om. Men fordi den som regel kommer i bølger, tror man Kawasakis sykdom kan være en immunologisk reaksjon på en infeksjon, kanskje knyttet til virus, forklarte Perminow.

– Dette kan være en slik bølge, men at det er mer uttalt nå fordi det er uvanlig stor smittebelastning i befolkningen i de områdene der slike tilfeller er meldt, sa han.

Siden barna som blir syke ikke får alle de typiske symptomene på Kawasakis sykdom, og de har dukket opp i forbindelse med covid-19, må man holde muligheten åpen for at coronaviruset utløser en spesiell reaksjon som man ikke har sett tidligere, mener overlegen.

FHI: – Sammenhengen er fortsatt usikker

Folkehelseinstituttet understreket tidligere denne uken at sammenhengen mellom disse sykdomstilfellene og covid-19 fremdeles er usikker.

– Siden man ikke vet årsaken til Kawasakis, og det ikke har blitt påvist covid-19 hos alle barna som nå er innlagt med Kawasakis syndrom, så er sammenhengen fortsatt usikker. Tilfellene kan være uavhengig av covid-19. Landene som har meldt tilfeller nå har heller ikke meldt fra hva de normalt ser av dette syndromet, og tallene er derfor ikke lett å tolke, sa overlege i Folkehelseinstituttet og spesialist i barnesykdommer Margrethe Greve-Isdahl.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært