Gir Afghanistan over 4 milliarder kroner i støtte

En afghansk mann blir sjekket for feber av en helsearbeider i Kabul søndag 3. mai. Folk som kommer inn til byen, blir sjekket for å begrense spredningen av coronaviruset i Afghanistan. Arkivfoto: Rahmat Gul / AP / NTB scanpix
En afghansk mann blir sjekket for feber av en helsearbeider i Kabul søndag 3. mai. Folk som kommer inn til byen, blir sjekket for å begrense spredningen av coronaviruset i Afghanistan. Arkivfoto: Rahmat Gul / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdensbanken har godkjent 400 millioner dollar i økonomisk støtte til Afghanistan for at landet skal kunne håndtere konsekvensene av coronakrisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Støtten tilsvarer rundt 4 milliarder norske kroner. Verdensbankens landsdirektør for Afghanistan, Henry Kerali, sier støtten skal hjelpe regjeringen med å håndtere inntektstapet som følge av coronaviruset.

Afghanistans økonomi er sterkt preget av rundt 40 år med krig og krise.

Det nåværende statsbudsjettet er på 449 milliarder afghanis, eller rundt 60 milliarder kroner, ifølge finansdepartementet i landet. Rundt 60 prosent av budsjettet er bidrag fra internasjonal donorer. Bidrag til afghanske sikkerhetsstyrker er ikke del av statsbudsjettet.

I tillegg til sikkerhetsmessige og politiske usikkerheter fører stengte grenser som følge av pandemien og omfattende fattigdom til store utfordringer for Afghanistan.