Indiske landsbyer evakueres etter gassulykke

Tolv personer er døde etter gasslekkasjen i Visakhapatnam. Det jobbes for å unngå nye lekkasjer og landsbyer rundt fabrikken er evakuert.
Tolv personer er døde etter gasslekkasjen i Visakhapatnam. Det jobbes for å unngå nye lekkasjer og landsbyer rundt fabrikken er evakuert. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter gasslekkasjen som kostet tolv mennesker livet, har indiske myndigheter evakuert flere landsbyer. Ingeniører jobber for å hindre nye lekkasjer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Evakueringen er ifølge myndighetene et føre-var-tiltak, men utløste panikk blant folk som fryktet at det hadde begynt på lekke gass igjen.

– Det var ingen ny lekkasje, forsikrer talsmann Krishan Kumar i landets kriseberedskapsmyndighet.

Sørkoreanske LG Chem, som eier fabrikken, sier de hadde bedt om evakuering, fordi de var bekymret for at økt temperatur i en gasstank kunne føre til at mer gasset lekket ut.

– Situasjonen er bedre, men vi kan ikke si at den er helt tilbake til normalen. Temperaturen i tankene er redusert med 120 grader, men vi må få den ned 25 grader til, sier visepolitimester Swaroop Rani i Visakhapatnam.

1.000 til sykehus

Tolv personer mistet livet etter gasslekkasjen i Visakhapatnam i den sørøstlige delstaten Andhra Pradesh. I tillegg ble rundt 1.000 personer sendt til sykehus med pusteproblemer. Fredag var drøyt 300 personer fortsatt inne til behandling, men tilstanden var ikke kritisk for noen av dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge miljø- og vitenskapsorganisasjonen CSE var det styrengass som lekket ut. Den er klassifisert som mulig kreftfremkallende, og den påvirker sentralnervesystemet. Den kan være dødelig i høye konsentrasjoner.

Varmeutvikling

Fabrikken i Visakhapatnam produserte polystyren, en gruppe plastprodukter som inkluderer isopor. På grunn av strenge smitteverntiltak i India, var fabrikken ikke i drift. LG sier det fortsatt var folk på stedet for å ta seg av vedlikehold.

– Gassen var igjen i tankene, og en kjemisk reaksjon førte til varmeutvikling, og derfor lekket gassen ut, sier visepolitimester Rani.

Ansatte ved fabrikken skal ha vært i ferd med å forberede oppstart av produksjonen etter at det ble lettet på noen av coronarestriksjonene.

Det var fryktet at dødstallet etter utslippet ville bli mye høyere, og mange fikk raskt assosiasjoner til Union Carbide-ulykken i 1984. Da døde rundt 3.500 mennesker etter en gasslekkasje i byen Bhopal vest i landet.