Washington Post: Venezuelas opposisjon forhandlet i fjor fram en avtale om å styrte Maduro

Venezuelanske sikkerhetsstyrker inspiserte et kystområde i byen La Guaira søndag, etter det som skal ha vært et forsøk fra en væpnet gruppe på å ta seg inn byen. Foto: Matias Delacroix / AP / NTB scanpix
Venezuelanske sikkerhetsstyrker inspiserte et kystområde i byen La Guaira søndag, etter det som skal ha vært et forsøk fra en væpnet gruppe på å ta seg inn byen. Foto: Matias Delacroix / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Medlemmer av Venezuelas opposisjon forhandlet i fjor fram en avtale på 213 millioner dollar med et sikkerhetsselskap i Florida om å styrte Maduro, ifølge WP.

Ifølge avisen hadde medlemmene blitt utpekt av opposisjonsleder Juan Guaidó til å utforske alle USA-støttede muligheter for å styrte president Nicolás Maduro.

I avtalen på 42 sider beskrives operasjonens mål som å «fange/pågripe/fjerne Nicolás Maduro fra regimet og sette inn Juan Guaidó».

Avtalen med Jordan Goudreaus ble signert i oktober og bekreftes av den latinamerikanske politiske konsulenten JJ Rendón, som skulle hjelpe til med å lede den hemmelige komiteen.

Ingen bevis

Etter at kontrakten ble signert skal Guaidó ifølge Rendón ikke ha klart å legge fram bevis for at han hadde de 212,9 millionene han hadde lovet i betaling etter at operasjonen var gjennomført. Guaidó påsto også at han hadde 800 menn klare på bakken i Venezuela, men klarte heller ikke bevise det.

Guaidó skal ha påstått at Washington kjente til planene.

Etter store uenigheter mellom partene tidlig i november, sier Rendón at han trodde operasjonen var lagt død, før søndagens hendelse i landet.

Angrep søndag

Søndag før daggry forsøkte flere personer å ta seg inn i den venezuelanske havnebyen La Guaira i båter. De ble stoppet av myndighetene i Venezuela, som har opplyst at åtte angripere ble drept og en rekke andre pågrepet.

Den tidligere amerikanske spesialsoldaten Jordan Goudreau har tatt på seg skylden for angrepet. Han driver sikkerhetsselskapet Silvercorp i USA og sier målet bak angrepet skal ha vært å styrte regimet i Venezuela.

Venezuelas regjering har kalt hendelsen et forsøk på kupp og invasjon, og president Nicolás Maduro hevder USAs president Donald Trump og utenriksminister Mike Pompeo var involvert, noe USA har avvist.

– Hadde vi vært involvert, ville det gått annerledes, sa Pompeo på en pressekonferanse i Det hvite hus tidligere denne uka.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært