Trump-veto mot innskrenkninger av hans krigsmakt i Iran

President Donald Trump la ned veto mot et Kongressvedtak som ville begrenset hans makt til å iverksette militære angrep mot Iran. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
President Donald Trump la ned veto mot et Kongressvedtak som ville begrenset hans makt til å iverksette militære angrep mot Iran. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump har lagt ned veto mot et Kongressvedtak som ville begrenset hans makt til å iverksette militære angrep mot Iran.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en uttalelse sier Trump at han la ned veto fordi vedtaket var basert på «misforståelser av fakta og lov».

Han mener at Kongressen har tolket loven som om presidenten kun har autoritet til å «beskytte USA og deres styrker mot angrep».

– Det er feil, sier Trump.

– Vi lever i en fiendtlig verden med økende trusler, og grunnloven erkjenner at presidenten må kunne forutse motstanderens neste trekk og ta raske avgjørelser som svar, sier han.

Det var demokraten Nancy Pelosi, som leder Representantenes hus, som tok initiativ til vedtaket etter USAs likvidasjon av den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad 3. januar. Både republikanere og demokrater har fryktet at Trump-administrasjonen vil gå til krig mot Iran.

Det ble først vedtatt med 224 mot 194 stemmer i Representantenes hus i januar, og deretter med 55 mot 45 stemmer i Senatet i februar.