Interpol-aksjon mot handel med kulturgjenstander i 103 land

Politiet i Colombia slo til mot flere adresser i byen Bogota, på anmodning fra Interpol. Det førte til funn av 242 historiske gjenstander.
Politiet i Colombia slo til mot flere adresser i byen Bogota, på anmodning fra Interpol. Det førte til funn av 242 historiske gjenstander. Foto: Interpol.

101 personer er pågrepet i 103 land, og 19.000 stjålne gjenstander fra krigsområder, museer og arkeologiske utgravinger er kommet til rette, opplyser Interpol.

Den globale aksjonen har ført til beslag av mynter fra ulike tidsperioder, arkeologiske gjenstander, keramikk, historiske våpen, malerier og fossiler, opplyste Interpol onsdag.

Blant annet beslagla tollere i Afghanistan 971 kulturgjenstander på flyplassen i Kabul, idet de skulle sendes på en flygning til Istanbul.

Spansk og colombiansk politi fant en rekke sjeldne gjenstander fra før-colombiansk tid. Husransaking i Bogota førte til beslag av ytterligere 242 før-colombianske gjenstander, det største beslaget i landets historie.

I Argentina beslagla politiet 2.500 mynter etter å ha etterforsket nettsalg, mens politiet i Latvia beslagla 1.375 mynter.

Handel med kulturgjenstander muliggjør hvitvasking, svindel og finansiering av organiserte kriminelle nettverk, forteller Interpols generalsekretær Jürgen Stock.

– Man kan ikke skille det fra bekjempelse av handel med narkotika og våpen. Vi vet at de samme gruppene er involvert, fordi det gir store penger, sier Stock.

8.670 kulturgjenstander som lå til salgs på internett, ble beslaglagt. Dette utgjorde nesten en tredel av beslaget i aksjonen.

– Dette er et globalt fenomen som berører hvert eneste land, enten som opprinnelse, transitt eller mål. Derfor er det nødvendig å samarbeide for å bekjempe det, heter det i Interpol-uttalelsen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden