Duket for gruvedrift på månen

Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/AFP.
Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA har tatt initiativ til et internasjonalt avtaleverk for gruvedrift på månen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den foreslåtte avtalen, Artemis Accords, er foreløpig ikke delt med USAs allierte.

Nasa investerer nå titalls milliarder dollar i Artemis-programmet, som tar sikte på å bringe mennesker tilbake til månen innen 2024 og etablere et «bærekraftig nærvær» på månens sydpol, der private selskap kan utvinne månestein og vannkilder under overflaten som kan omdannes til rakettdrivstoff.

Skal få eie det de utvinner

Avtaleutkastet foreslår «sikkerhetssoner» som vil omgi fremtidige månebaser for å hindre skade eller innblanding fra rivaliserende land og bedrifter. Avtalen tar også sikte på et rammeverk for at selskaper skal ha eiendomsrett til ressursene de utvinner på månen, melder Reuters.

USA innførte i 2015 en slik lov om eiendomsrett, men det finnes ingen tilsvarende regel i det internasjonale avtaleverket.

De kommende ukene planlegger amerikanske myndigheter å forhandle om avtalen med rompartnere som Canada, Japan og EU, samt De forente arabiske emirater.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utdatert avtaleverk

Russland, en viktig Nasa-partner på Den internasjonale romstasjonen, vil ikke bli invitert til de tidlige samtalene, og det er antatt at avtalen kan føre til kontrovers med rom-rival Kina.

USA er medlem av den internasjonale avtalen om det ytre rom fra 1967, og betrakter «sikkerhetssonene» som en forlengelse av avtalens punkt om at nasjoner «ikke kan hevde suverenitet over månen ved bruk, okkupasjon eller andre midler».

Les også: Studie: Utenomjordisk liv på Saturn-måne er lite sannsynlig