Tidligere spesialsoldater hevder å stå bak angrepet i Venezuela

Sikkerhetsstyrker på patrulje utenfor havnebyen La Guaira søndag. Landets regjering sier at en væpnet gruppe som forsøkte å ta seg inn i byen fra sjøsiden, søndag morgen ble slått tilbake. Foto: Matias Delacroix / AP / NTB scanpix
Sikkerhetsstyrker på patrulje utenfor havnebyen La Guaira søndag. Landets regjering sier at en væpnet gruppe som forsøkte å ta seg inn i byen fra sjøsiden, søndag morgen ble slått tilbake. Foto: Matias Delacroix / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En gruppe ledet av tidligere spesialsoldater har tatt på seg skylden for angrepet i Venezuela søndag, hvor målet var å styrte president Nicolás Maduro.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en video lagt ut på nett av den tidligere amerikanske spesialsoldaten Jordan Goudreau og tidligere offiser i den venezuelanske nasjonalgarden Javier Nieto Quintero, lanserer de to starten på «Operasjon Gideon».

I videoen beskriver deres forsøk på å pågripe medlemmer av Maduros regjering, og de oppfordrer samtidig venezuelanske soldater om å bli med dem i kampen, skriver Washington Post.

Før daggry søndag skal soldatene ha forsøkt å ta seg inn til havnebyen La Guaira i båter, men de ble stoppet av myndighetene, som opplyser at åtte av angriperne ble drept.

– Landets væpnede styrker stanset angriperne, sa innenriksminister Néstor Reverol til den statlige TV-kanalen.

Han kaller gruppen «terrorister og leiesoldater».

I januar: Pompeo krever slutt på Maduros «tyranni»

Vil knytte seg til opprørerne

Ifølge nyhetsbyrået AP trenes titalls tidligere venezuelanske soldater i hemmelige leirer i nabolandet Colombia. Målet er å raide Venezuela og arrestere Maduro.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
President Nicolás Maduro (t.h.). Foto: NTB scanpix
President Nicolás Maduro (t.h.). Foto: NTB scanpix

I videoen sier Goudreau at deres enheter er blitt plassert «sør, vest og øst i Venezuela», og han hevder at de fortsatt har rundt 60 menn på bakken i landet.

Goudreau sier han håper å kunne knytte seg til opprørerne snart, og han inviterer Maduros tropper til å slutte seg til opprøret, selv om det ikke var noe tegn til uro i hovedstaden eller andre deler av landet da natten falt på.

Både Goudreau og Quintero bor i Florida, ifølge AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Myndighetene i Venezuela sier de har stanset væpnet gruppe

Klandret Colombia og USA

Før Cabollo Goudreau og Quintero tok på seg skylden, hevdet Sosialistpartiets sjef i Venezuela, Diosdado Cabello, at nabolandet Colombia sto bak, med støtte fra USA, og at målet var å styrte regjeringen.

De to landene har ved flere anledninger tidligere avvist venezuelanske anklager om militære framstøt mot den venstreorienterte regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Cabello sier to av angriperne er tatt til fange og avhøres.

– De som tror de kan angripe systemet i Venezuela, må ta konsekvensene av sine handlinger, sa Cabello, som føyde til at en av dem som er tatt til fange sier han tilhører det amerikanske narkotikapolitiet DEA.

Aktuelt: FN bekymret over anklager om overvåking i Colombia

Funn knyttet til Peru og USA

Myndighetene uttalte også tidligere søndag at de har funnet peruanske dokumenter, grovkalibrede våpen, satellittelefoner, uniformer og hjelmer med amerikanske flagg.

Venezuela, som styres av president Nicolás Maduro, er i en dyp politisk og økonomisk krise. En koalisjon av nærmere 60 land anerkjenner opposisjonslederen Juan Guaidó som landets legitime leder.

Økonomi: Laveste oljepris på 20 år i Venezuela