Håp om at Afrikas enorme gresshoppesvermer snart vil minke

En motorsyklist kjører gjennom en gresshoppesverm i Kipsing i Kenya. Uker før koronaviruset begynte å spre seg i Afrika, var østlige deler av kontinentet allerede inne i en annen, dyp krise. Foto: Sven Torfinn / FAO via AP / NTB scanpix
En motorsyklist kjører gjennom en gresshoppesverm i Kipsing i Kenya. Uker før koronaviruset begynte å spre seg i Afrika, var østlige deler av kontinentet allerede inne i en annen, dyp krise. Foto: Sven Torfinn / FAO via AP / NTB scanpix

I Kenya sprayer myndighetene insektgift over avlingene. Tjenestemenn håper gresshoppesvermene som herjer landet kan komme under kontroll i løpet av noen uker.

Oppblomstringen av svermene har ført til stor skade på avlingene i en rekke afrikanske land.

– Vi kan se en ende på dette problemet en gang i juni eller juli, sier Amadi Boga i det kenyanske landbruksdepartementet. Han sier myndighetene har tatt i bruk moderne teknologi for å spore og rapportere om svermene.

Innsatsen for å utrydde flest mulig av gresshoppene er en del av en regional strategi utarbeidet i samråd med FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO). Endrede værmønstre i regionen har skapt forhold som er ideelle for gresshoppene, ifølge organisasjonen.

Gresshoppesvermene opptrer med jevne mellomrom, men årets oppblomstring i Øst-Afrika beskrives som den verste på 25 år. Den har ført til økende problemer med matforsyningen i regionen. Nå er en andre bølge i gang, forårsaket av at egg lagt tidligere i år klekkes.

Svermene av ørkengresshopper kan inneholde opptil flere hundre millioner insekter. De er i stand til å tilbakelegge 150 kilometer på én dag, i et nådeløst jag etter å spise og formere seg, ifølge FAO. I januar ble det meldt om gresshoppesvermer på opptil 60 ganger 40 kilometer i Kenya.

En sverm på en kvadratkilometer kan sette til livs mat som hadde mettet 35.000 mennesker på en dag, ifølge FNs nødhjelpskontor OCHA.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært