Rekordstort funn av mikroplast på havbunnen i Middelhavet

Internasjonale forskere har funnet en rekordhøy tetthet på 1,9 millioner mikroplastpartikler per kvadratmeter på havbunnen i Middelhavet.

Funnet er gjort nær Italia. Forskerne advarer om at mikroplastmengden kan være enda høyere andre steder i Middelhavet.

– Dette er den høyeste registrerte verdien for noen som helst havbunn på verdensbasis, skriver forskerteamet, ledet av geologen Ian Kane fra Manchester University, i tidsskriftet Science.

Mikroplasten har i hovedsak blitt feid over havbunnen med strømmene og hopet seg opp i store konsentrasjoner, ifølge forskerne.

Disse undersjøiske strømmene er de samme som frakter oksygen og næringsstoffer til organismer som bor på havbunnen.

– Det indikerer at konsentrasjonene der det biologiske mangfoldet på havdypet holder til, sannsynligvis også er konsentrasjonssteder for mikroplast, skriver forskerne.

Hvis modellen er nøyaktig, kan mengdene av mikroplast være enda større andre steder i Middelhavet enn området der forskerne har gjort sine funn, mener de.

– Strømmene langs havbunnen fører avleiringer med seg på en måte som kan sammenlignes med enorme undersjøiske sanddyner, sier Kane til BBC.

– Dette er blant de største opphopningene av sedimenter på jorda. De består hovedsakelig av svært fint mudder, så det gir mening at mikroplast finnes i mudderet, sier Kane.

Over 10 millioner tonn plast havner i verdens hav årlig, ifølge National Oceanography Centre i Storbritannia.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært