Sykepleiere i Ecuador måtte stable lik på baderom

En arbeider ved et sykehus i Ecuadors hovedstad Quito holder opp en plakat på spansk der det står: «Vi er krigere uten våpen. Vi har familie». De krever at regjeringen gir dem personlig verneutstyr.
En arbeider ved et sykehus i Ecuadors hovedstad Quito holder opp en plakat på spansk der det står: «Vi er krigere uten våpen. Vi har familie». De krever at regjeringen gir dem personlig verneutstyr. Foto: Dolores Ochoa / AP

I byen Guayaquil i Ecuador har helsevesenet brutt sammen som følge av coronautbruddet. På et sykehus måtte de døde stables på baderom fordi likhusene var fulle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Så mange folk ankom at de praktisk talt døde i hendene våre, sier en 35 år gammel sykepleier ved et sykehus i byen til nyhetsbyrået AFP.

Ecuador har registrert nær 23.000 smittetilfeller og minst 600 dødsfall knyttet til coronasmitte, men det antas at de reelle tallene er langt høyere. Det er landets største by Guayaquil som er hardest rammet.

Da krisen inntraff i mars, fikk hver sykepleier ansvar for 30 pasienter, dobbelt så mange som tidligere, forteller sykepleieren, som ønsker å være anonym.

Innsikt: Landene teller sine coronadøde – men teller ikke likt

Fulle likhus

Det er ikke bare sykehusene som er overfylt, det samme er likhusene.

– De som arbeider på likhusene, nektet å ta inn flere. Derfor måtte vi pakke inn likene og legge dem på baderom, sier sykepleieren.

Det var bare når det var samlet opp seks eller sju lik, at de ble fraktet bort. En 26 år gammel sykepleier bekrefter historiene.

– Det var mange døde på baderom, mange lå på gulvet, og mange døde var plassert i stoler, sier hun.

En 28 år gammel lege ved et annet sykehus i Guayaquil forteller om lignende tilstander.

– Lik lå i korridorene på akuttmottaket fordi likhuset var fullt, sier han.

Han sier at det var rundt 20–25 lik som lå klare for å bli hentet.

Aktuelt: Virustall går feil vei i Tyskland – regjeringen ber om disiplin

Høy overdødelighet

Ifølge en analyse The New York Times har foretatt, kan Ecuador være blant landene i verden som er hardest rammet av coronaviruset. Dødstallet kan være 15 ganger så høyt som de offisielle tallene, skriver avisen.

I provinsen Guayas, der Guayaquil er hovedstad, ble det registrert 6.700 dødsfall i første halvdel av april. Det er mer enn tre ganger så mye som det månedlige gjennomsnittet.

Overdødeligheten tilsier at dødsfall som er knyttet til coronasmitte, er langt høyere enn de innrapportere tallene.

Landets president Lenin Moreno opplyste tidligere denne uken at landet gradvis skal lette på restriksjonene utover i mai.

Aktuelt: Medisin fra norsk bioteknologiselskap fronter britisk covid-program