New Yorks ordfører jobber med plan for gjenåpning

New York City vil ikke være tilbake til normalen igjen før om 20 måneder, ifølge byens ordfører. Foto: John Minchillo / AP / NTB scanpix
New York City vil ikke være tilbake til normalen igjen før om 20 måneder, ifølge byens ordfører. Foto: John Minchillo / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

New York Citys ordfører Bill de Blasio håper å få på plass et veikart innen 1. juni for hvordan byen skal åpnes og gjenreises etter koronapandemien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Demokraten sier søndag at en full gjenoppbygging av New York City vil ta rundt 20 måneder, og han har invitert byens ledere med på planleggingen.

Antall intensivpasienter med covid-19 i byen har falt fra 785 til 768, viser de siste tallene. Noen gjenåpning kan ikke starte før tallene på innleggelser har fortsatt å falle i 10–14 dager til, ifølge de Blasio.

– Vi begynner når vi har beviser. Det finnes ingen av-og-på-bryter. Det dreier seg om en rekke forsiktige, smarte skritt.

Oppmuntrende tall

I delstaten New York ble det søndag registrert 367 nye dødsfall, det laveste daglige tallet siden 31. mars, ifølge New York Times.

Over 16.000 covid-19-pasienter har dødd i delstaten, der over 280.000 har fått påvist smitte.

New York er med god margin det hardest rammede området av koronapandemien i USA.

Cuomo: Mulig med delvis gjenåpning 15. mai

Guvernør Andrew Cuomo sa søndag at vareproduksjon og byggeprosjekter muligens kan gjenopptas fra 15. mai i delstaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreket imidlertid at eventuell lemping av tiltak mot smitte først vil gjøres nord i delstaten, og ikke i området rundt New York City.

– Storbyen New York kommer til å bli mer komplisert, sa Cuomo.

Cuomo har oppfordret til et to ukers opphold før den neste fasen med gjenåpninger, for å forsikre at første fase ikke medfører en ny virusoppsving.

Han understreker at en gjenåpning er helt avhengig av nedgang i sykehusinnleggelser på grunn av covid-19 mellom nå og 15. mai.