New Delhis innbyggere kan puste ren luft

Ren luft og klare farger rundt India Gate i Delhis regjeringsdistrikt. Som regel er luften rundt den seremonielle porten disig av eksos og annen forurensning.
Ren luft og klare farger rundt India Gate i Delhis regjeringsdistrikt. Som regel er luften rundt den seremonielle porten disig av eksos og annen forurensning. Foto: Manish Swarup / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Strenge coronatiltak fører til renere luft enn på flere tiår i Indias hovedstad. Folk gleder seg og skulle gjerne vært mer ute for å nyte det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanligvis er New Delhi en av de mest forurensede byene i verden, men med stengt industri og tomme veier, er himmelen igjen blå.

Onsdag var nivået av såkalt PM2,5 – helseskadelige mikropartikler i luften – «tilfredsstillende». Tidligere har konsentrasjonen vært 20 eller 30 ganger høyere enn den anbefalte grensen.

– Vi har egentlig aldri hatt ren luft på denne måten, sier Anumita Roy Chowdhury ved tankesmia Center for Science and Environment. Hun mener det er viktig å ta lærdom av situasjonen.

– På en måte er jeg glad folk har forstått verdien av ren luft, og jeg håper det kan føre til en offentlig innsats for å beholde den, sier Chowdhury.

– Det er som New Delhi for 20 eller 30 år siden. Det er synd vi knapt kan gå ut og nyte det, sier Krishna Dingh.

24. mars ble det innførte strenge smitteverntiltak i verdens nest mest folkerike land. De inkluderer reiserestriksjoner, forbud mot offentlige ansamlinger og stenging av mange arbeidsplasser.

Mens landet er stengt og rundt 1,4 milliarder innbyggere stort sett må holde seg hjemme, er det ikke bare i New Delhi luften har klarnet. Flere steder i nord kan man igjen se de mektige Himalaya-fjelene, som i flere tiår har vært skjult bak en dis av forurensning.