Minst 16 personer drept i skytedrama i Nova Scotia

Gjerningsmannen ble innhentet av politiet på en bensinstasjon i Enfield utenfor Halifax i provinsen Nova Scotia søndag. Foto: Tim Krochak / The Canadian Press via AP / NTB scanpix
Gjerningsmannen ble innhentet av politiet på en bensinstasjon i Enfield utenfor Halifax i provinsen Nova Scotia søndag. Foto: Tim Krochak / The Canadian Press via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Minst 16 personer ble drept i det langvarige skytedramaet i Nova Scotia i Canada. Politiet varsler at det kan være flere døde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En politibetjent er blant de drepte, og en annen ble såret.

Den første meldingen gikk ut på at det var minst ti døde. Etter det har dødstallet blitt oppjustert to ganger.

Til AP sier talsperson Daniel Brien for det canadiske ridende politiet (RCMP) at de ikke kan utelukke at dødstallet vil fortsette å stige i det som allerede er en av de verste skyteepisodene i Canadas historie.

Gabriel Wortman (51) er mannen politiet mener står bak drapene. Foto: NTB Scanpix
Gabriel Wortman (51) er mannen politiet mener står bak drapene. Foto: NTB Scanpix

Gjerningsmann død

Gjerningsmannen, som er identifisert som Gabriel Wortman (51), er også død, opplyser politiet.

– Vi tror det er én person som er ansvarlig for alle drapene, og at han alene kjørte rundt i den nordlige delen av provinsen og utførte det som ser ut som flere drap, opplyser politiinspektør Chris Leather i RCMP.

Politiet har så langt ikke sagt noe om motivet for skytingen, men de sier at de tror de første drapene var målrettet, før gjerningsmannen begynte å skyte tilfeldige personer.

Til CBS sier politiet at de ikke tror det er snakk om terror.

Utkledd som politimann

Hendelsen startet i en liten by kalt Portapique lørdag kveld, da politiet fikk melding om en bevæpnet mann. De ga innbyggerne beskjed om å låse hjemmene og søke tilflukt i kjellere. Det ble også meldt om at flere bygninger brant, men politiet har ikke bekreftet opplysningene.

Myndighetene har opplyst at mannen var kledd som en politimann og at han hadde utstyrt bilen sin til å ligne en politibil da han kjørte rundt og skjøt mot folk. Den mistenkte var ikke ansatt i politiet.

Gjerningsmannen ble innhentet av politiet på en bensinstasjon i Enfield utenfor Halifax i provinsen Nova Scotia søndag.

(Saken fortsetter under bildet)

Politiet gjennomsøker en av de utbrente bilene på bildet, som angivelig skal ha blitt brukt av Gabriel Wortman. Foto: John Morris / Reuters
Politiet gjennomsøker en av de utbrente bilene på bildet, som angivelig skal ha blitt brukt av Gabriel Wortman. Foto: John Morris / Reuters

– Meningsløst

– Dette er en av de mest meningsløse voldshendelsene i vår provins sin historie, sier delstatsminister Stephen McNeil i Nova Scotia.

Den døde politibetjenten er identifisert som Heidi Stevenson. Tobarnsmoren hadde 23 års erfaring i politiet.

Heidi Stevenson jobbet 23 år i RCMP.
Heidi Stevenson jobbet 23 år i RCMP.

I en uttalelse fra det canadiske ridende politiet (RCMP) heter det at skytingen som utfoldet seg over natten er uforståelig og mange familier opplever tap.

– Det inkluderer vår egen RCMP-familie. To barn har mistet sin mor og en ektemann hans kone. Foreldre mistet datteren og utallige mistet en utrolig venn og kollega. Heidis familie er en del av oss, og vi vil omfavne og støtte dem i løpet av dagene, uker og månedene som kommer, heter det i en uttalelse.

Minister for offentlig sikkerheter, Bill Blair, har medfølelse for alle som er berørt av tragedien.

– Hver dag jobber våre offiserer hardt for å gjøre verden til et bedre sted, og de representerer det aller beste ved Canada, sier Blair.

Personvernpolicy