Enighet om krisepakke til amerikanske flyselskap

Den amerikanske staten og flyselskapene har blitt enige om detaljene i en krisepakke på 25 milliarder dollar. Foto: Matt York / AP / NTB scanpix
Den amerikanske staten og flyselskapene har blitt enige om detaljene i en krisepakke på 25 milliarder dollar. Foto: Matt York / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansminister Steven Mnuchin og de ti største flyselskapene i USA har blitt enige om detaljene i en 25 milliarder dollar stor krisepakke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtalen inkluderer hjelp til å betale lønninger og til å unngå konkurser i luftfarten som sysselsetter 750.000 i USA.

– Vi ser fram til at jobbe med flyselskapene for å ferdigstille avtalene og utbetale midlene, sier Mnuchin i en uttalelse.

Hjelpen består av 70 prosent pengestøtte og resten lån, der staten er sikret en mindre eierandel som garanti. Flyselskapene, som Delta Air Lines, American Airlines, United Airlines og Southwest Airlines, var motvillige til å gi fra seg aksjer i frykt for at de skulle nasjonaliseres.

Selskapene hadde likevel lite forhandlingsrom ettersom koronapandemien har ført til 95 prosent mindre etterspørsel av flyreiser i USA. Uten statlig hjelp risikerer selskapene masseoppsigelser, og finansdepartementet krevde at skattebetalere blir kompensert dersom selskapene ikke klarer å betale tilbake lånene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kravet kan gi staten mellom 1 og 3 prosent av selskapenes aksjer dersom lånene misligholdes.

President Donald Trump sier avtalen vil hjelpe ansatte i flyselskapene og beskytte skattebetalerne.

– Flyselskapene vår er nå i en god posisjon, og de vil komme seg gjennom en veldig tøff tid som ikke var forårsaket av dem, sa Trump.

Ifølge avtalen kan ikke flyselskapene som mottar økonomisk hjelp, avskjedige noen før 30. september.