USA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan

Afghanistans president Ashraf Ghani (t.h.) er i ferd med å danne ny regjering, men USA og utenriksminister Mike Pompeo (t.v.) er ikke fornøyde og truer med å kutte ytterligere i bistanden til landet.
Afghanistans president Ashraf Ghani (t.h.) er i ferd med å danne ny regjering, men USA og utenriksminister Mike Pompeo (t.v.) er ikke fornøyde og truer med å kutte ytterligere i bistanden til landet. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan dersom ikke president Ashraf Ghani danner en mer inkluderende regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag ble det kjent at Ghani hadde utnevnt norgesvennen Muhammad Hanif Atmar til utenriksminister.

Den afghanske presidenten kunngjorde også hvem som overtar som finansminister og informasjonsminister, til protester fra opposisjonen, ledet av tidligere regjeringssjef Abdullah Abdullah, som hevder å være den rettmessige vinneren av presidentvalget i september i fjor.

USA kuttet i forrige måned årets bistand til Afghanistan med drøyt 10 milliarder kroner, og truer nå med å kutte enda mer.

Alice Wells , som leder Sentral-Asia-avdelingen i amerikansk UD, oppfordrer også andre giverland til å gjøre det samme.

– Det kan ikke være «business as usual» for giverlandene, tvitret Wells søndag.

Norgesvenn

Afghanistans nye utenriksminister Muhammad Hanif Atmar hadde ulike ministerposter i den afghanske regjeringen fra 2002 til 2010, da han fikk sparken som innenriksminister etter et stort Taliban-angrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra 2014 til 2018 var han nasjonal sikkerhetsrådgiver for Ghani. I fjor stilte han som presidentkandidat, men trakk seg før valget.

På 1990-tallet arbeidet Muhammad Hanif Atmar for norske hjelpeorganisasjoner, og han har siden hatt et nært forhold til Norge og norske myndigheter.

Hemmelig politi

Mindre kjent er det at Atmar på 1980-tallet, under Sovjetunionens okkupasjon av Afghanistan, tilhørte det Moskva-tro regimets hemmelige politi Khad.

Den fryktede organisasjonen ble til å begynne med ledet av Mohammad Najibullah og samarbeidet tett med russernes KGB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Khad anklages for å ha torturert og drept tusenvis av afghanere og for å ha drevet en nådeløs jakt på motstandere av okkupasjonen.

Ble såret

På slutten av 1980-tallet var Atmar med i en spesialenhet som ble satt inn i jakten på mujahedingeriljaen som med amerikansk hjelp forsøkte å jage russerne og deres allierte ut av Afghanistan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 1988 ble han såret under en operasjon i Jalalabad og mistet det ene beinet. Siden har han måttet bruke krykke.

Da russerne trakk seg ut av Afghanistan i 1989, og mujahedin rykket inn i Kabul, flyktet Atmar til Storbritannia, der han fikk seg en universitetsutdannelse.

Atmars gamle sjef Mohammad Najibullah søkte senere tilflukt i FNs kontorer i Kabul, men endte sine dager hengende i en lyktestolpe da Taliban rykket inn i Kabul i 1996.