Over 300 flere corona-dødsfall i Sverige enn i Norge:Sinne i Sverige etter Löfvens forslag om større makt: – Helt uakseptabelt

Statsminister Stefan Löfven og hans regjering ønsker fullmakt til raskt å kunne beslutte å stenge kjøpesentre, nattklubber, treningssentre, viktig infrastruktur og kommunikasjonssentra, uten å måtte involvere Riksdagen. Foto: Stina Stjernkvist / TT / NTB scanpix
Statsminister Stefan Löfven og hans regjering ønsker fullmakt til raskt å kunne beslutte å stenge kjøpesentre, nattklubber, treningssentre, viktig infrastruktur og kommunikasjonssentra, uten å måtte involvere Riksdagen. Foto: Stina Stjernkvist / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av to døgn har 91 coronasyke mistet livet i Sverige. Nå ber Sveriges statsminister om makt til å stenge ned Sverige uten innblanding fra Riksdagen. Det får politikere til å se rødt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Til og med i den krisesituasjonen som gjelder i krig har Riksdagen en tydelig rolle. I krig får regjeringen et større mandat enn vanlig, men alle tiltak som regjeringen fatter en beslutning om med støtte av kriseloven og som gjelder umiddelbart, skal innom en viss tid godkjennes, eller oppheves, av Riksdagen,» krever Ulf Kristersson (M).

I Stockholm er det satt opp feltsykehus med plass til 140 intensivpasienter for å ta unna pasientstrømmen. Samtidig meldes det om stor mangel på legemidler. Ved noen sykehus er mangelen akutt.

– Man er nær bunnen på sine lagre og kan ikke se når de fylles på igjen, sier avdelingssjef Thomas Lindén ved Socialstyrelsen til TT.

Kjøpesentre, treningssentre og nattklubber kan bli stengt

Det er på bakgrunn av den dramatiske utviklingen i Sverige, hvor dødstallene nærmer seg 400, at regjeringen har signalisert et ønske om å utvide sin fullmakt for raskt å kunne ta avgjørelser for å få kontroll på virusspredningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Expressen går forslagene konkret ut på å kunne vedta begrensninger i størrelsen på folkemengder, samt nedstenging av kjøpesentre, nattklubber og treningssentre.

I tillegg ønsker Löfvens regjering å kunne ta kontroll over infrastruktur og kommunikasjonssentra som flyplasser, togstasjoner og veier uten å måtte gå veien om Riksdagen.

– En helt uakseptabel brist

Dette har falt opposisjonpartiene tungt for brystet.

– Det er en helt uakseptabel brist i det aktuelle forslaget som vi fikk noen timer på oss til behandle. Regjeringen vil på denne måten gå utenom Riksdagen som

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om coronapandemien – 1.063.947 mennesker er smittet

* 1.063.947 personer i 204 land og territorier har fått påvist smitte av coronaviruset.

* 56.987 smittede er døde (5,3 prosent av de registrert smittede), de fleste i Europa.

* 226.062 (21,2 prosent av de smittede) er nå friskmeldt.

* Tilstanden for 38.973 (4,9 prosent av dem som fortsatt har viruset i kroppen) er alvorlig eller kritisk.

* Disse landene er hardest rammet, rangert etter antall døde:

* Italia: 119.827 smittet, 14.681 døde, 19.758 friskmeldt.

* Spania: 117.710 smittet, 10.935 døde, 30.513 friskmeldt.

* USA: 265.506 smittet, 6.786 døde, 11983 friskmeldt.

* Frankrike: 59.105 smittet, 5.387 døde, 12.428 friskmeldt.

* Kina: 81.620 smittet, 3.322 døde, 76.571 friskmeldt.

* Iran: 53.183 smittet, 3.294 døde, 17.935 friskmeldt.

* Storbritannia: 38168 smittet, 3.605 døde, 135 friskmeldt.

* Nederland: 15723 smittet, 1.487 døde, 250 friskmeldt.

* Belgia: 16.770 smittet, 1.143 døde, 2.872 friskmeldt.

* Tyskland: 89.838 smittet, 1.230 døde, 24.575 friskmeldt

* I Norge er 5.356 smittet (57 døde), i Sverige er 6.131 smittet (358 døde), i Danmark er 3.757 smittet (139 døde), i Finland er 1.615 smittet (20 døde) og på Island 1.364 smittet (4 døde).

Kilde: Worldometer, FHI, NTB

folkets ytterste representant. Dette handler om hvordan vårt demokrati skal fungere i krise. Konsekvensene for enkeltmennesker kan bli veldig store. Derfor er det dypt utilfredsstillende at regjeringen har valgt å involvere opposisjonen så sent og relativt slurvete i et så sentralt spørsmål. Men nå er vi der vi er, skriver Moderaternas Ulf Kristersson i et Facebook-innlegg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og han er ikke alene om misnøyen.

– Dette skulle gi regjeringen vidtgående fullmakter, sier Vänsterpartiets leder, Jonas Sjöstedt. Han krever nå at regjeringen snarest setter seg ned ved forhandlingsbordet og snakker med opposisjonspartiene.

To naboland – helt ulik strategi

Sverige har valgt en annen strategi enn mange andre land i Europa, og har måttet tåle til dels hard kritikk. Andre har antydet at Sverige kan ha valgt en riktig strategi på lang sikt, blant annet for å skape større immunitet i det brede lag av det svenske folk.

I Norge har strategien vekslet noe, fra å begrense smitten, til å slå viruset helt ned. Pr. i dag ser strategien ut til å ha resultert i vesentlig høyere dødstall i Sverige, mens situasjonen ser ut til stabilisert seg noe i Norge. Antall dødsfall er også markant lavere i Norge.

Statssekretær Maja Fjaestad fra Socialdemokraterna forsvarer regjeringens behov for å kunne handle raskt på egen hånd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det utarbeides et utkast til lovutvalget med et forslag til en lov med en fullmakt som midlertidig vil gi regjeringen økte muligheter til raskt å kunne beslutte visse coronarelaterte tiltak, sier hun ifølge Aftonbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk coronalov i én måned

Stortinget vedtok tidligere denne uken den såkalte coronaloven på rekordtid etter at regjeringen la det fram torsdag i forrige uke. Den gir regjeringen mulighet til å endre på regler på 62 ulike lover uten å gå via Stortinget.

Loven gjelder bare for én måned, men Stortinget kan forlenge perioden. Ledende jurister gikk kraftig ut mot det opprinnelige lovforslaget fordi de mente det ville gi regjeringen alt for vide fullmakter.

62 døde i Norge – 373 døde i Sverige

Anders Tegnell er Sveriges statsepidemiolog og regnes som arkitekten bak tiltakene som hittil er innført i Sverige. Foto: NTB scanpix.
Anders Tegnell er Sveriges statsepidemiolog og regnes som arkitekten bak tiltakene som hittil er innført i Sverige. Foto: NTB scanpix.

Tallet på coronarelaterte dødsfall i Sverige har steget med 40 til 373 det siste døgnet, opplyser helsemyndighetene i landet.

Til sammen 6.443 personer har fått påvist smitte i Sverige. Det er en økning på 365 de siste 24 timene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

520 coronasmittede pasienter fikk lørdag intensivbehandling på svenske sykehus. Blant dem var det 391 menn og 129 kvinner. 270 av dem som har fått påvist smitte i Sverige, er hittil friskmeldt.

Fakta: Tidslinje for coronaviruset

Tidslinje over de viktigste hendelsene i utviklingen av coronaviruset globalt og i Norge.

* November 2019: Det første tilfellet av sykdommen kjent som covid-19 kan trolig spores tilbake til 17. november 2019, ifølge offentlige kinesiske dokumenter som avisen South China Morning Post har fått tilgang til.

* Desember 2019: Den nye typen coronavirus blir identifisert i byen Wuhan i Kina. Smitten sprer seg raskt.

* 9. januar: Det første bekreftede dødsfallet av viruset.

* 13. januar: Det første tilfellet utenfor Kina påvist i Thailand.

* 21.- 25. januar: De første smittetilfellene blir påvist i USA, Europa (Frankrike) og Australia.

* 31. januar. Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærer utbruddet for en global folkehelsekrise.

* 11. februar: WHO døper den nye coronasykdommen til «covid-19»

* 14. februar: Første coronatilfelle påvist i Afrika (Egypt).

* 26. februar: Coronaviruset blir påvist i Norge for første gang.

* 26.–27. februar: Første coronatilfelle blir registrert i Sør-Amerika (Brasil) og i Afrika sør for Sahara (Nigeria).

– WHO erklærer virusutbruddet for en pandemi.

* 12. mars: Regjeringen varsler de mest inngripende tiltakene i fredstid, inkludert å stenge alle skoler, barnehager, universiteter og høyskoler.

– Det første covid-19-dødsfallet i Norge.

– Virusfrykt fører til børsfall på over 10 prosent på en rekke børser i Europa, USA og Asia. Oslo Børs faller med 8,8 prosent.

* 13. mars: Regjeringen legger fram krisetiltak på rundt 6,5 milliarder kroner.

* 17. mars: EM i fotball utsettes.

* 18. mars: Eurovision-finalen i Rotterdam i midten av mai utsettes.

* 13–19. mars: En rekke bedrifter varsler permitteringer av ansatte.

* 14. -16. mars: Ingen utlendinger slipper inn i landet uten kritisk grunn. Passasjertrafikken til og fra Norge stanses ved alle flyplasser og havner i Norge med noen unntak.

* 16. mars: Stortinget enige om krisepakke inkludert endringer i bl.a. permitteringsreglene.

* 17. mars: EU innfører 30 dagers innreiseforbud til unionen.

* 19. mars: Stortinget enige om del to av den første krisepakken, inkludert kutt i arbeidsgiveravgiften, 900 millioner til kultur, idrett og frivillighet og en garantiordning på 6 milliarder til luftfarten.

– Historisk kronekollaps. Norges Bank vurderer å gripe inn i valutamarkedet og kjøpe norske kroner.

– Regjeringen forbyr opphold på hytte utenfor egen hjemkommune.

* 21. mars: Stortinget vedtar en ny krisefullmaktslov som vil gi regjeringen vide fullmakter i én måned.

– Stortinget vedtar en ny krisepakke, inkludert 100 milliarder kroner i lånegarantier og obligasjoner til kriserammede bedrifter.

* 24. mars: Tiltakene for å stoppe coronaviruset forlenges til 13. april, og reglene skjerpes: Folk må holde to meter avstand innendørs og ikke være mer enn fem personer sammen utendørs.

– Sommer-OL i Tokyo blir utsatt til 2021.

– India erklærer total nedstengning av landet i tre uker og setter hele befolkningen på 1,4 milliarder mennesker i karantene.

* 25. mars: Enighet i USA om en krisepakke på 2.000 milliarder dollar.

– Alle eksamener i grunnskolen og alle skriftlige eksamener i videregående skole denne våren blir avlyst.

* 27. mars: Regjeringen legger fram en ny krisepakke, bl.a. med en kompensasjonsordning for rammede bedrifter og en pakke på 5 milliarder kroner for gründere.

31. mars: Stortinget vedtar den tredje krisepakken.

* 1. april: USA er sentrum for pandemien, med over 4.000 døde.

– FNs klimatoppmøte COP26 i Glasgow utsettes

* 2. april: EU lanserer en låneordning verdt 100 milliarder euro som skal støtte bedrifter og arbeidstakere i medlemslandene.

– Antall registrerte smittetilfeller på verdensbasis passerer 1 million, ifølge Worldometer. Tallet på døde er over 51.000.

I Norge er 62 personer døde av covid-19-sykdom. 5.548 personer har fått påvist smitte av coronaviruset. Sverige har om lag dobbelt så mange innbyggere sammenlignet med Norge.

Smitteekspert innrømmer sen respons

Sveriges statsminister Stefan Löfven advarte i intervju med Dagens Nyheter fredag det svenske folk om at landet står overfor en svært alvorlig situasjon som vil kreve mange liv..

– Vi kommer til å måtte regne antall døde i tusentall. Det er like greit at vi forbereder oss på det, sa Löfven.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell sier at Sverige kunne gjort mer i en tidligere fase av coronautbruddet, men at han ikke trodde det ville bli så ille.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange av oss så på det som skjedde og tenkte «det trengs kanskje ikke bli så mye mer», sier Tegnell. Han forklarer den sene responsen med at mange ikke forsto alvoret i det som skjedde i Kina.

Tegnell sier at det ikke er umulig at tallene vil bli så høye i Sverige, og legger til at det ikke er priorittert å lage prognoser for dødsfall, ifølge Dagens Nyheter.

– Det er ikke det vi synes er det viktigste. Det viktigste er at omverdenen får tall på hvor mange som får behandling på intensivavdelinger. Det har vi modellert hele tiden, sier Tegnell.

VIDEO: Löfven: Tusenvis kommer til å dø: