EU-land advarer mot krisetiltak mot demokratiet

13 EU-land, der blant Belgia hvor EU-president Charles Michel tidligere var statsminister, har signert en uttalelse hvor de bekymrer seg for at enkelte krisetiltak kan sette demokratiet i fare. Foto: François Walschaerts / Pool Photo via AP / NTB scanpix
13 EU-land, der blant Belgia hvor EU-president Charles Michel tidligere var statsminister, har signert en uttalelse hvor de bekymrer seg for at enkelte krisetiltak kan sette demokratiet i fare. Foto: François Walschaerts / Pool Photo via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

13 EU-land har signert en uttalelse hvor de advarer om at enkelte krisetiltak i forbindelse med koronaviruset kan sette demokrati og menneskerettigheter i fare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er dypt bekymret for risikoen for brudd på prinsippene om rettsregler, demokrati og grunnleggende rettigheter som følge av visse krisetiltak, heter det i uttalelsen fra det nederlandske utenriksdepartementet på vegne av gruppen.

– Krisetiltak bør begrenses til det som er nødvendig, skal være forholdsmessige og midlertidige, underlagt regelmessig kontroll og respektere de nevnte prinsipper og internasjonale lovforpliktelser, heter det videre. Pressefrihet nevnes også som et viktig prinsipp.

Uttalelsen ble offentliggjort onsdag og er signert av Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Hellas, Irland, Italia, Luxembourg, Nederland, Portugal Spania og Sverige.

Unntakslov i Ungarn

Det nevnes ingen land som de mener kan ha brutt rettighetene, men Ungarn har de siste dagene fått internasjonal kritikk fra flere hold etter at de mandag vedtok en ny unntakslov som gir statsminister Viktor Orbán utvidede fullmakter til å bekjempe koronaviruset.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye loven gir ham blant annet fullmakt til å utvide unntakstilstanden til regjeringen selv mener den er over.

I tillegg risikerer alle som sprer «falskheter» om viruset eller tiltakene mot det, fengselsstraff opp til fem år. Det har ført til bekymringer for pressefriheten i landet.

Uavhengige medier

Etter at unntaksloven ble vedtatt sendte FN ut en uttalelse tirsdag hvor de heller ikke da nevnte noen land, men sa at de vil overvåke krisetiltakene til sine medlemsland.

– Det er av største betydning at nødtiltak ikke går på bekostning av våre grunnleggende prinsipper og verdier. Demokratiet kan ikke fungere uten frie og uavhengige medier, uttalte EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen tirsdag.