Trump tror ikke lenger på en rask viruskamp i USA

Video: I en tale søndag advarer han det amerikanske folket om å ta seieren mot coronaviruset på forskudd. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump tror ikke lenger at kampen mot coronaviruset vil være vunnet til påske. I Italia advares det mot at nedstengningen kan vare i månedsvis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anbefalingen til alle amerikanere om å holde seg hjemme og ikke samles mer enn ti personer, er nå forlenget fram til 30. april.

Tidligere har Trump håpet at USA ville være tilbake til normalen i midten av april. Nå tror han at det vil være over innen 1. juni.

Samtidig med Trumps justering har antallet som har dødd av coronaviruset i New York, passert 1.000. Totaltallet for USA ligger på om lag 2.500, med rundt 150.000 registrerte smittetilfeller.

Moskva og Lagos

Søndag hadde nesten 3,4 milliarder mennesker over hele verden blitt bedt om å følge strenge regler for sosial kontakt, ifølge nyhetsbyrået AFP. Mandag vil restriksjonene også gjelde storbyer som Moskva og Lagos i Nigeria, som er Afrikas største by.

Restriksjonene skal hindre smitte, men fører samtidig til at millioner av arbeidsplasser forsvinner, valg blir utsatt og sports- og konsertkalendre er tomme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Coronaviruset har hittil tatt livet av over 33.000 mennesker på verdensbasis, og antallet registrerte smittetilfeller har passert 700.000.

Hindrer plyndring

I Storbritannia varsler myndighetene at det trolig vil gå minst seks måneder før situasjonen normaliseres. Også i Italia blir befolkningen bedt om å belage seg på langvarige restriksjoner på sosial kontakt.

Her har det begynt å dukke opp ringvirkninger av den økonomiske nedstengningen som ingen kunne forestilt seg for få uker siden. Ett av de sterkeste eksemplene er på Sicilia, der væpnet politi har begynt å vokte inngangene til supermarkedene for å hindre plyndring fra folk som ikke lenger har råd til mat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Spania viser den siste døgnoversikten 838 døde. Det er tredje dag på rad at dødstallet stiger.

– Min intensivenhet er helt full, sier Eduardo Fernandez, en sykepleier ved Infanta Sofia-sykehuset i Madrid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene i den spanske hovedstaden har etablert et feltsykehus med 5.500 senger for å kunne ta imot alle coronapasientene. Samtidig er en skøytehall omgjort til likhus..

Sykehus i Central Park

Både i Spania, Italia og USA kneler helsevesenet på grunn av det store antallet pasienter som trenger intensivbehandling for den alvorlige lungesykdommen som covid-19 i enkelte tilfeller utløser.

I Central Park i New York er det etablert et feltsykehus med plass til 68 pasienter. Andre sykehus er fulle av pasienter.

De økonomiske ringvirkningene av krisen blir stadig tydeligere i USA, der langt flere trenger mathjelp.

– Før var det 1,2 millioner mennesker i New York som trengte mathjelp. Nå er det tre ganger så mange, sier Eric Ripert fra organisasjonen City Harvest.

Ifølge mannen som er Trumps fremste rådgiver på pandemien, Anthony Fauci, kan så mange som 200.000 mennesker komme til å dø av covid-19 i USA. Millioner kan bli smittet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et lite lyspunkt er at en hurtigtest for å påvise smitte er godkjent til bruk i USA. Den vil kunne gi svar på om en person er smittet i løpet av 5 til 13 minutter.

Globalt skille

Fra og med mandag må også innbyggerne i Moskva holde seg inne. De får kun lov til å gå ut for å kjøpe mat og medisiner, eller hvis de har arbeid som anses som helt nødvendige. Et unntak er lufting av hunder, som må gjøres like utenfor hjemmet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Lagos må 20 millioner innbyggere holde seg hjemme i to uker framover. Tiltakene gjelder også Nigerias hovedstad Abuja.

Nigeria, som med sine 190 millioner innbyggere er Afrikas mest folkerike land, har så langt registrert 97 smittetilfeller og ett dødsfall, men testingen er begrenset.

Å håndheve nedstengningen vil være en enorm utfordring i et land der titalls millioner lever i fattigdom og er helt avhengig av å tjene noen få kroner hver dag for å overleve. Det samme gjelder i store deler av Afrika.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjelpeorganisasjoner har advart om at coronautbruddet vil få langt verre konsekvenser i fattige land enn i den rikere delen av verden. Det gjelder ikke minst i land som Syria og Jemen, der store deler av helsevesenet er bombet i stykker i løpet av flere år med krig.

I tillegg mangler 3 milliarder mennesker i verden ifølge FN tilgang til rent vann og såpe, som er det viktigste våpenet i kampen mot coronaviruset.