Flere følger FNs oppfordring om våpenhvile under pandemien

FNs generalsekretær António Guterres håper på flere våpenhviler for at det skal bli mulig å beskytte sivilbefolkningen i krigsherjede land mot koronapandemien.
FNs generalsekretær António Guterres håper på flere våpenhviler for at det skal bli mulig å beskytte sivilbefolkningen i krigsherjede land mot koronapandemien. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN har mottatt de første positive svarene etter å ha oppfordret krigførende parter til å legge ned våpnene mens verden kjemper mot coronapandemien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge FN er det spesielt opprørsgrupper i Kamerun og på Filippinene som har stilt seg positive til FN-appellen.

Mandag anmodet FNs generalsekretær António Guterres om en stans i krigshandlinger over hele verden for å beskytte sivile som nå risikerer å bli rammet av covid-19 i land der helsevesenet har brutt totalt sammen på grunn av krig.

Land som Syria og Jemen er foreløpig spart for store smitteutbrudd, men hjelpearbeidere frykter massedød hvis coronaviruset får spre seg i områder der det verken finnes rent vann eller helsetilbud.

I Kamerun har to hovedsakelig engelskspråklige separatistgrupper kjempet mot regjeringsstyrker i tre år. Over 3.000 mennesker er drept, mange av dem sivile. Landet har også en stor fransktalende befolkning.

Ifølge FN har også kommunistene på Filippinene, som i flere tiår har kjempet for å styrte regjeringen, reagert positivt. Tirsdag kunngjorde de en midlertidig våpenhvile.

– Generalsekretæren håper også at dette vil tjene som et eksempel over hele verden for å bringe våpnene til taushet, og for at vi kommer sammen i det vi står overfor den globale trusselen covid-19, sier Guterres' talsmann Stephane Dujarric.