G20-landene lover enorme summer for å redde verdensøkonomien

I fjor sommer møttes G20-gruppen i japanske Osaka. Torsdag denne uken holdt de en videokonferanse om koronapandemien.
I fjor sommer møttes G20-gruppen i japanske Osaka. Torsdag denne uken holdt de en videokonferanse om koronapandemien. Foto: Susan Walsh / AP

Lederne for G20-landene vil tilføre verdensøkonomien 5.000 milliarder dollar og lover samlet front i kampen mot coronapandemien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det svimlende beløpet overgår både den amerikanske og den tyske redningspakken. Det tilsvarer rundt 54.000 milliarder kroner, mer enn fem ganger så mye som det norske oljefondet.

Beskjeden kom etter at G20-lederne møttes i en telefonkonferanse torsdag.

– For å bekjempe denne pandemien trengs det et åpent, robust, samordnet, storstilt og vitenskapsbasert globalt svar i solidaritetens ånd, het det i en felles uttalelse etter det digitale hastemøtet.

– Vi har et sterkt engasjement for å innta en samlet front mot denne felles trusselen, sier lederne videre.

– Beskytter arbeidsplasser

Summen på 5.000 milliarder dollar skal brukes til å møte de «sosiale, økonomiske og finansielle konsekvensene av pandemien».

– Størrelsen og omfanget på denne responsen vil få verdensøkonomien tilbake på beina og danne et sterkt grunnlag for beskyttelse av arbeidsplasser og en gjenoppretting av veksten, skriver lederne.

Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken hadde på forhånd bedt G20-landene om å gi fattige land utsettelse på gjeldsnedbetaling som følge av den vanskelige situasjonen de har havnet i som følge av virusutbruddet. Mange av dem mangler både tilgang til kapital og har dårlige helsevesen.

I uttalelsen lover G20 å samarbeide med IMF, Verdens helseorganisasjon og de regionale bankene slik at utviklingslandene kan få «robust» finansiell støtte.

Lover å dele forskning

Når det gjelder kampen mot coronaviruset, er lederne enige om å dele forskningsresultater og data, styrke helsevesenet og trappe opp kapasiteten til å produsere medisinsk utstyr.

Under møtet ba Kinas president Xi Jinping G20-landene kutte toll og andre barrierer for å sikre fri flyt av handelsvarer, melder Kinas offisielle nyhetsbyrå Xinhua. Forslaget ser imidlertid ikke ut til å være en del av den felles uttalelsen.

Gruppen samler ledere og sentralbanker fra 19 land samt EU. Blant landene er USA, Kina, India og Russland. Til sammen representerer de rundt 90 prosent av verdens brutto nasjonalprodukt, to tredeler av befolkningen og halvparten av jordens landareal.

Personvernpolicy