Dramatisk økning i antall døde coronapasienter i Stockholm

Helsedirektør Björn Eriksson kom med dystre nyheter om coronautbruddet i Stockholm på onsdagens pressekonferanse. Foto: Janerik Henriksson/TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix
Helsedirektør Björn Eriksson kom med dystre nyheter om coronautbruddet i Stockholm på onsdagens pressekonferanse. Foto: Janerik Henriksson/TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix Foto: Janerik Henriksson/tt Nyhetsbyrån / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ytterligere 18 mennesker med covid-19 har dødd i Stockholm. Helsedirektør Björn Eriksson sier byen er midt i stormen og at beredskapen er på høyeste nivå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I alt har 37 mennesker dødd av coronaviruset i hovedstadsregionen, 18 av dem det siste døgnet.

– Stormen er her. Vi vet ikke hvor sterk den kommer til å bli, men vi er midt oppe i den, sier Eriksson, som er helsedirektør i region Stockholm.

– Vi skal gå til det høyeste beredskapsnivået, katastrofenivået, understreker han.

Markant økning

På en pressekonferanse onsdag kveld oppga han at 1.070 mennesker er bekreftet smittet i regionen. Av dem er 300 innlagt på sykehus, hvorav 65 får intensivbehandling.

De nye tallene fra Stockholm innebærer at i alt 62 mennesker er døde i Sverige etter å ha blitt smittet av coronaviruset. Antall smittede lå onsdag kveld på 2.526, ifølge Worldometers.

– Vi har en ganske markant økning i antallet smittede, erkjenner Eriksson og legger til at en stadig større andel av de smittede er over 70 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trenger flere hender

Han ber nå alle med helsefaglig utdanning om å bidra så mye de kan. Helsevesenet i den svenske hovedstaden har stort behov både for personell og beskyttelsesutstyr.

– Vi tar imot all hjelp vi kan få, for det trengs nå, understreker helsedirektøren.

Spesielt oppfordrer han pensjonister til å melde seg, først og fremst de under 70 år. Han sier også at deltidsarbeidere vil bli bedt om å jobbe fulltid.

Kun akutthjelp

Helsevesenet i Stockholm legges nå helt om for å møte den krevende situasjonen.

– Vi fokuserer nå bare på akuttbehandling som ikke kan vente. Helsevesenet forandres helt i løpet av noen uker, fastslo han på pressekonferansen.

Helsedirektøren tror det blir en vanskelig tid for helsevesenet i Stockholm de neste ukene, og han benyttet samtidig anledningen til å takke helsepersonell for den «enestående innsatsen».