Norskiraner tiltalt for drapsplaner i Danmark

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 40 år gammel norskiraner er tiltalt i Danmark for å ha hjulpet iransk etterretning med å planlegge et attentat mot en separatistleder bosatt i Ringsted.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Målet for attentatet var ifølge Politiets Efterretningstjeneste PET en leder for den iranske opprørsgruppen Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA).

Den norsk-iranske 40-åringen anklages for å ha overvåket ASMLA-lederen i hans hjem og for å ha filmet mannens kone på ordre fra iransk etterretning.

Jobbet ved ambassade i Oslo

Han nekter straffskyld.

Mannen ble i oktober 2018 pågrepet av svensk sikkerhetspoliti i Göteborg og deretter utlevert til Danmark. Der har han sittet i varetekt siden.

Den tiltalte mannen har bodd i Norge i ti år og skal flere ganger ha jobbet som vakt ved den iranske ambassaden i Oslo. Han har også sittet på første rad sammen med Irans ambassadør under festlige anledninger.

På sin egen CV oppgir mannen selv å ha jobbet for ambassaden, og han har også jobbet for flere ulike IT-bedrifter i Oslo.

Anses som terrororganisasjon

ASMLA tok på seg ansvaret for angrepet mot en militærparade i byen Ahvaz i Khuzestan 22. september 2018, der 25 mennesker ble drept.

Gruppen har også stått bak flere andre bombeattentater og sabotasjeaksjoner i Iran og står på myndighetenes liste over terroristorganisasjoner.