Pompeo i Kabul for å berge avtalen med Taliban

USAs utenriksminister Mike Pompeo. Foto: AP / NTB scanpix
USAs utenriksminister Mike Pompeo. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

USAs utenriksminister Mike Pompeo ankom mandag Kabul der han skal forsøke å få regjeringen med på avtalen USA har inngått med Taliban.

Pompeo skal både møte Afghanistans president Ashraf Ghani og hans erkerival Abdullah Abdullah, som krangler om hvem som vant presidentvalget i september i fjor.

Ghani ble tatt i ed for en ny periode 9. mars, men Abdullah bestrider resultatet og har utropt seg selv til president.

Den amerikanske utenriksministeren skal forsøke å få de to til å bli enige og til å slutte opp om avtalen USA inngikk med Taliban i februar.

Avtalen åpner for amerikansk tilbaketrekning fra landet og direkte forhandlinger om en fredsavtale mellom Taliban og regjeringen i Kabul.

Forhandlingene skulle ha startet i Oslo 10. mars, men Ghani har til nå nektet å gå med på Talibans krav om fangeutveksling, som er ett av punktene i avtalen mellom opprørerne og USA.

Taliban krever at 5.000 fanger må løslates før de vil sette seg ved forhandlingsbordet, og tilbyr selv å løslate 1.000 fanger.

Ghani skal ha tilbudt seg å løslate 1.500 fanger mot løfte om at de ikke tar til våpen igjen, samt å løslate de resterende 3.500 når forhandlingene er i gang. Dette har Taliban avvist.

USAs spesialutsending, afghanskfødte Zalmay Khalilzad, lyktes søndag å få partene med på et videomøte der fangeutveksling ble diskutert. Dette resulterte ikke i noe gjennombrudd,

Khalilzad understreker viktigheten av at de raskt blir enige og advarer om at avtalen USA har inngått med Taliban, ellers kan falle fra hverandre.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært