Ny hurtigtest for coronavirus utviklet

En ny hurtigtest er utviklet ved Universitetet i Oxford, som kan gi svar i løpet av en halv time. Prøven skifter farge om den er positiv (Foto: Universitetet i Oxford).
En ny hurtigtest er utviklet ved Universitetet i Oxford, som kan gi svar i løpet av en halv time. Prøven skifter farge om den er positiv (Foto: Universitetet i Oxford).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mangel på testutstyr førte til at testing for korona-virus ble rasjonert i Norge fra 13. mars. Forskere ved Oxford har nå utviklet en ny hurtigtest som tar en halv time. – Den må testes mer, før vi kan vurdere å ta den bruk, sier FHI.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hittil er over 1900 personer i Norge registrert smittet med coronavirus ifølge VG nett. Men Folkehelseinstituttet (FHI) vedgår at det kan være mørketall, fordi mange ikke har fått teste seg.

Tusenvis som har villet teste seg, har blitt avvist.

Årsaken er at Folkehelseinstituttet (FHI) innskrenket manges mulighet til å teste seg for Covid-19-smitte fredag 13. mars. Testing ble forbeholdt visse pasientgrupper og helsepersonell med luftveissymptomer.

Dette er i strid med oppfordringen: "Test, test test!” Som kom fra Verdens helseorganisasjon (WHO) mandag 16. mars.

Men mangel på utstyr og testekapasitet førte til at Norge måtte skjerpe inn reglene.

Fredag 20. mars lempet FHI litt på de strenge prioriteringene. Fra nå av får de som har sterke symptomer og samtidig har underliggende sykdom testes. Se detaljer nederst i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mangel på prøvetakingspensler

Ifølge Aftenposten tok det tid før flere laboratorier fikk tillatelse til å gjøre testene.

- Hva er flaskehalsen, nå? Er det mangel på utstyr eller testpersonell?- Største begrensning akkurat nå er faktisk prøvetakings-kits eller prøvetakingspensler. Har vi ikke nok av disse, så får vi rett og slett ikke tatt prøven, skriver Karoline Bragstad ved FHI til forskning.no.

Hun er fungerende seksjonsleder ved seksjon for influensa, avdeling for virologi.

Bragstad opplyser at det jobbes intenst med å løse dette problemet.

Ekstremt stor etterspørsel

Norsk helsevesen klarte bare å teste maksimalt 440 personer daglig de første ukene av utbruddet, ifølge Aftenposten. Først de siste dagene har kapasiteten økt kraftig. Tirsdag var totalt 28 000 tester utført totalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selve real-time PCR-metoden er det ikke stor mangel på, ifølge Bragstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men det har vært mangel på forbruksvarer og reagenser for å kunne trekke ut RNA fra prøven, forklarer hun.

Reagenser er en kjemisk løsning som brukes til å rense prøver og hente ut DNA.

Roche, en av verdens største leverandører, ga Norge beskjed om at de ikke kunne levere nok reagenser på grunn av ekstremt stor etterspørsel, allerede 27. Februar, skriver Aftenposten. Laboratoriet Fürst valgte da en ny leverandør.

- Norge bommet

Veldig mange laboratorier i verden bruker mye de samme reagensene og forbruksvarer til denne koronatesten, derfor har FHI lite forutsigbarhet i leveransene, forklarer de.

- Vi har et så stort testvolum i Norge og trenger hyppig påfyll. Det er utfordrende for øyeblikket, skriver Bragstad.

Tidligere seniorforsker ved Folkehelseinstituttet Erik Nord sier til Aftenposten at helsemyndighetene har bommet på føre var-prinsippet ved at de har hatt en veldig liten testkapasitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hver test tar tre til fire timer

- Hvor langt tid tar det å få svar med eksisterende test som brukes nå?

- Selve analysen (real-time PCR) tar bare rundt 1,5 timer. Men først skal man trekke ut RNA fra viruset og lage til reagenser.

Så totalt går det ca 3-4 timer fra vi har prøven i hendene til vi kan ha et svar, svarer Bragstad.

Dette varierer litt, avhengig av hvor mange prøver man kjører samtidig.

Hurtigtest kan gi svar på en halvtime

Forskere ved Universitetet i Oxford har nå utviklet en teknologi for hurtigtesting av det nye coronaviruset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye testen er mye raskere og kan gjøres uten kompliserte instrumenter. Den gir svar i løpet av en halvtime, som er godt under tiden eksisterende tester tar.

- Vil dere i FHI vurdere å ta i bruk hurtigtester?

- FHI gjør en fortløpende vurdering av hurtigtester. Det er viktig at sensitiviteten er god, ellers vil negativt testresultat kunne gi en falsk trygghet, skriver Bragstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For øyeblikket er det kun metoden med PCR påvisning av virus som er anbefalt, ifølge henne.

- Dette er fordi det er en sensitiv metode som kan påvise virus tidlig i sykdomsforløpet, skriver Bragstad.

Kan bli aktuelt

- Hurtigtester som baserer seg på påvisning av antistoffer, er ikke å anbefale for diagnostikk. Disse vil først gi utslag når kroppen begynner å lage høye nok antistoffer mot virusinfeksjonen litt ut i forløpet av sykdommen, forklarer hun.

- Dersom det kommer enda hurtigere tester enn den vi har i dag med god sensitivitet og spesifisitet som kan påvise virus eller sykdom tidlig i forløpet, så vil det være aktuelt å vurdere innkjøp, bekrefter hun.

- Metoden som forskning.no viser til seg lovende ut, men den må nok testes ut litt mer før den eventuelt kan vurderes, skriver Bragstad.

På fjerdeplass i verden

Til tross for mangel på utstyr er Norge et av landene i verden som har testet flest antatt smittede, målt i forhold til befolkningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse får testes fra nå:

• Fredag 20. mars presiserte FHI testkriteriene for koronavirus. De vil prioritere de som har akutt luftveisinfeksjon med feber, hoste eller kortpustethet, og som samtidig:

• Har behov for innleggelse.

• Er pasient eller bor i en helseinstitusjon.

• Er ansatt i helsetjenesten med pasientnært arbeid. (Disse kan vurderes for testing også ved mildere akutte luftveissymptomer over 2 døgns varighet).

• Er over 65 år og har underliggende, kronisk sykdom (som hjerte-karsykdom, diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk).

• Har vært i nærkontakt med en person som har bekreftet koronavirussykdom (covid-19). Denne gruppen kan nedprioriteres ved mangel på kapasitet.

• Disse mener FHI ikke bør prioriteres:

• Personer uten symptomer skal IKKE testes for covid-19.

• Personer som har lettere akutt luftveisinfeksjon (forkjølelse eller vondt i halsen) tilbys vanligvis ikke test, heller ikke etter reise. De skal holde seg hjemme til en dag etter symptomfrihet.

Norge på fjerdeplass i testing, etter de arabiske emirater, Island og Sør-Korea, ifølge Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse onsdag 18. mars.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkehelseinstituttet opplyste på en pressekonferanse torsdag 19. mars at de forløpende ser på mange muligheter for å få opp testaktiviteten, inkludert hjemmetesting.

Skifter farge

Forskere ved Universitetet i Oxford har nå utviklet en teknologi for hurtigtesting av det nye koronaviruset Covid-19.

Teamet ved Oxfords Engineering Science Department har samarbeidet med Oxford Suzhou Centre for Advanced Research (OSCAR) for å bedre testings-kapasiteten.

Den nye testen er mye raskere og kan gjøres uten kompliserte instrumenter. Tidligere virale RNA-tester tar halvannen til to timer før de gir svar.

Testen trenger bare en enkel varmeblokk som holder en konstant temperatur for baklengs oversettelse av RNA og DNA-amplifisering, og resultatet kan leses av med det blotte øye.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når en prøve inneholder virus, viser testen dette ved at fargen endres. En positiv test gir en fargeendring fra rosa til gul.

Dette gjør at testen kan bli nyttig i distriktene og i helsesentre i kommunene.

Sensitiv test

- Den nye testen kan oppdage virus ved at den spesifikt kan gjenkjenne RNA og RNA-fragmenter fra SARS-Cov-2 (Covid 19), sier professor Wei Huang ved Oxford Suzhou Centre for Advanced Research i en pressemelding.

Testen har høy grad av nøyaktighet, ifølge Huang.

- Den har også innebygde sjekkpunkter som skal forhindre falske positive eller falske negative resultater, forklarer han.

Teknologien er i tillegg veldig sensitiv. Det betyr at pasienter i tidlige faser av infeksjonen kan bli identifisert som smittet tidligere. Det gjør at testen har potensial til å medvirke til å redusere spredningen av Covid 19.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Testet ut i Kina

Den nye test-teknologien har blitt testet ut i kliniske forsøk ved Shenzen Louhou People´s Hospital i Kina.

Dette sykehuset har utført 16 tester hvorav åtte var negative og åtte positive. Disse er bekreftet av den konvensjonelle testmetoden RT-PCR, og andre kliniske bevis.

Testresultatene fra hurtig-testene var altså vellykkede.

Forskerne fra Oxford arbeider nå med å utvikle en integrert utstyrspakke slik at testen kan brukes ved helseklinikker, flyplasser og til hjemmetesting.

Les også:
– Håper på corona-vaksine innen ett år Tyskland rasende på USA for forsøk på å kjøpe rettigheter til vaksine Italiensk forsker: – Bare karantene stanser viruset, ikke vaksiner

Denne saken ble først publisert i Forskning.no