Ny hurtigtest for coronavirus utviklet

En ny hurtigtest er utviklet ved Universitetet i Oxford, som kan gi svar i løpet av en halv time. Prøven skifter farge om den er positiv (Foto: Universitetet i Oxford).
En ny hurtigtest er utviklet ved Universitetet i Oxford, som kan gi svar i løpet av en halv time. Prøven skifter farge om den er positiv (Foto: Universitetet i Oxford).

Mangel på testutstyr førte til at testing for korona-virus ble rasjonert i Norge fra 13. mars. Forskere ved Oxford har nå utviklet en ny hurtigtest som tar en halv time. – Den må testes mer, før vi kan vurdere å ta den bruk, sier FHI.

Hittil er over 1900 personer i Norge registrert smittet med coronavirus ifølge VG nett. Men Folkehelseinstituttet (FHI) vedgår at det kan være mørketall, fordi mange ikke har fått teste seg.

Tusenvis som har villet teste seg, har blitt avvist.

Årsaken er at Folkehelseinstituttet (FHI) innskrenket manges mulighet til å teste seg for Covid-19-smitte fredag 13. mars. Testing ble forbeholdt visse pasientgrupper og helsepersonell med luftveissymptomer.

Dette er i strid med oppfordringen: "Test, test test!” Som kom fra Verdens helseorganisasjon (WHO) mandag 16. mars.

Men mangel på utstyr og testekapasitet førte til at Norge måtte skjerpe inn reglene.

Fredag 20. mars lempet FHI litt på de strenge prioriteringene. Fra nå av får de som har sterke symptomer og samtidig har underliggende sykdom testes. Se detaljer nederst i saken.

Mangel på prøvetakingspensler

Ifølge Aftenposten tok det tid før flere laboratorier fikk tillatelse til å gjøre testene.

- Hva er flaskehalsen, nå? Er det mangel på utstyr eller testpersonell?- Største begrensning akkurat nå er faktisk prøvetakings-kits eller prøvetakingspensler. Har vi ikke nok av disse, så får vi rett og slett ikke tatt prøven, skriver Karoline Bragstad ved FHI til forskning.no.

Hun er fungerende seksjonsleder ved seksjon for influensa, avdeling for virologi.

Bragstad opplyser at det jobbes intenst med å løse dette problemet.

Ekstremt stor etterspørsel

Norsk helsevesen klarte bare å teste maksimalt 440 personer daglig de første ukene av utbruddet, ifølge Aftenposten. Først de siste dagene har kapasiteten økt kraftig. Tirsdag var totalt 28 000 tester utført totalt.

Selve real-time PCR-metoden er det ikke stor mangel på, ifølge Bragstad.

- Men det har vært mangel på forbruksvarer og reagenser for å kunne trekke ut RNA fra prøven, forklarer hun.

Reagenser er en kjemisk løsning som brukes til å rense prøver og hente ut DNA.

Roche, en av verdens største leverandører, ga Norge beskjed om at de ikke kunne levere nok reagenser på grunn av ekstremt stor etterspørsel, allerede 27. Februar, skriver Aftenposten. Laboratoriet Fürst valgte da en ny leverandør.

- Norge bommet

Veldig mange laboratorier i verden bruker mye de samme reagensene og forbruksvarer til denne koronatesten, derfor har FHI lite forutsigbarhet i leveransene, forklarer de.

- Vi har et så stort testvolum i Norge og trenger hyppig påfyll. Det er utfordrende for øyeblikket, skriver Bragstad.

Tidligere seniorforsker ved Folkehelseinstituttet Erik Nord sier til Aftenposten at helsemyndighetene har bommet på føre var-prinsippet ved at de har hatt en veldig liten testkapasitet.

Hver test tar tre til fire timer

- Hvor langt tid tar det å få svar med eksisterende test som brukes nå?

- Selve analysen (real-time PCR) tar bare rundt 1,5 timer. Men først skal man trekke ut RNA fra viruset og lage til reagenser.

Så totalt går det ca 3-4 timer fra vi har prøven i hendene til vi kan ha et svar, svarer Bragstad.

Dette varierer litt, avhengig av hvor mange prøver man kjører samtidig.

Hurtigtest kan gi svar på en halvtime

Forskere ved Universitetet i Oxford har nå utviklet en teknologi for hurtigtesting av det nye coronaviruset.

Den nye testen er mye raskere og kan gjøres uten kompliserte instrumenter. Den gir svar i løpet av en halvtime, som er godt under tiden eksisterende tester tar.

- Vil dere i FHI vurdere å ta i bruk hurtigtester?

- FHI gjør en fortløpende vurdering av hurtigtester. Det er viktig at sensitiviteten er god, ellers vil negativt testresultat kunne gi en falsk trygghet, skriver Bragstad.

For øyeblikket er det kun metoden med PCR påvisning av virus som er anbefalt, ifølge henne.

- Dette er fordi det er en sensitiv metode som kan påvise virus tidlig i sykdomsforløpet, skriver Bragstad.

Kan bli aktuelt

- Hurtigtester som baserer seg på påvisning av antistoffer, er ikke å anbefale for diagnostikk. Disse vil først gi utslag når kroppen begynner å lage høye nok antistoffer mot virusinfeksjonen litt ut i forløpet av sykdommen, forklarer hun.

- Dersom det kommer enda hurtigere tester enn den vi har i dag med god sensitivitet og spesifisitet som kan påvise virus eller sykdom tidlig i forløpet, så vil det være aktuelt å vurdere innkjøp, bekrefter hun.

- Metoden som forskning.no viser til seg lovende ut, men den må nok testes ut litt mer før den eventuelt kan vurderes, skriver Bragstad.

På fjerdeplass i verden

Til tross for mangel på utstyr er Norge et av landene i verden som har testet flest antatt smittede, målt i forhold til befolkningen.

Disse får testes fra nå:

• Fredag 20. mars presiserte FHI testkriteriene for koronavirus. De vil prioritere de som har akutt luftveisinfeksjon med feber, hoste eller kortpustethet, og som samtidig:

• Har behov for innleggelse.

• Er pasient eller bor i en helseinstitusjon.

• Er ansatt i helsetjenesten med pasientnært arbeid. (Disse kan vurderes for testing også ved mildere akutte luftveissymptomer over 2 døgns varighet).

• Er over 65 år og har underliggende, kronisk sykdom (som hjerte-karsykdom, diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk).

• Har vært i nærkontakt med en person som har bekreftet koronavirussykdom (covid-19). Denne gruppen kan nedprioriteres ved mangel på kapasitet.

• Disse mener FHI ikke bør prioriteres:

• Personer uten symptomer skal IKKE testes for covid-19.

• Personer som har lettere akutt luftveisinfeksjon (forkjølelse eller vondt i halsen) tilbys vanligvis ikke test, heller ikke etter reise. De skal holde seg hjemme til en dag etter symptomfrihet.

Norge på fjerdeplass i testing, etter de arabiske emirater, Island og Sør-Korea, ifølge Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse onsdag 18. mars.

Folkehelseinstituttet opplyste på en pressekonferanse torsdag 19. mars at de forløpende ser på mange muligheter for å få opp testaktiviteten, inkludert hjemmetesting.

Skifter farge

Forskere ved Universitetet i Oxford har nå utviklet en teknologi for hurtigtesting av det nye koronaviruset Covid-19.

Teamet ved Oxfords Engineering Science Department har samarbeidet med Oxford Suzhou Centre for Advanced Research (OSCAR) for å bedre testings-kapasiteten.

Den nye testen er mye raskere og kan gjøres uten kompliserte instrumenter. Tidligere virale RNA-tester tar halvannen til to timer før de gir svar.

Testen trenger bare en enkel varmeblokk som holder en konstant temperatur for baklengs oversettelse av RNA og DNA-amplifisering, og resultatet kan leses av med det blotte øye.

Når en prøve inneholder virus, viser testen dette ved at fargen endres. En positiv test gir en fargeendring fra rosa til gul.

Dette gjør at testen kan bli nyttig i distriktene og i helsesentre i kommunene.

Sensitiv test

- Den nye testen kan oppdage virus ved at den spesifikt kan gjenkjenne RNA og RNA-fragmenter fra SARS-Cov-2 (Covid 19), sier professor Wei Huang ved Oxford Suzhou Centre for Advanced Research i en pressemelding.

Testen har høy grad av nøyaktighet, ifølge Huang.

- Den har også innebygde sjekkpunkter som skal forhindre falske positive eller falske negative resultater, forklarer han.

Teknologien er i tillegg veldig sensitiv. Det betyr at pasienter i tidlige faser av infeksjonen kan bli identifisert som smittet tidligere. Det gjør at testen har potensial til å medvirke til å redusere spredningen av Covid 19.

Testet ut i Kina

Den nye test-teknologien har blitt testet ut i kliniske forsøk ved Shenzen Louhou People´s Hospital i Kina.

Dette sykehuset har utført 16 tester hvorav åtte var negative og åtte positive. Disse er bekreftet av den konvensjonelle testmetoden RT-PCR, og andre kliniske bevis.

Testresultatene fra hurtig-testene var altså vellykkede.

Forskerne fra Oxford arbeider nå med å utvikle en integrert utstyrspakke slik at testen kan brukes ved helseklinikker, flyplasser og til hjemmetesting.

Les også:
– Håper på corona-vaksine innen ett år Tyskland rasende på USA for forsøk på å kjøpe rettigheter til vaksine Italiensk forsker: – Bare karantene stanser viruset, ikke vaksiner

Denne saken ble først publisert i Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:25 Fire pågrepet etter påsatt bilbrann i Oslo08:04 Sjögren ikke optimistisk med tanke på Hegerberg-comeback08:03 UD: Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile08:02 Laveste oljepris siden 200307:59 Intensivkapasiteten på Ahus er nesten sprengt07:18 To amerikanske musikere døde etter coronasmitte06:49 Bursdagsfeiring for Lunde (40): Sikter mot å spille til 2023 – ikke bitter etter marerittet06:46 Kritisk for countrylegenden John Prine06:46 Velfersdstatsforkjemper: Tiltakene har gått for langt06:29 Haaland og lagkameratene tilbake på treningsfeltet06:25 Dette skjer i dag06:03 Venter stor streik blant sykepleiere i Papua Ny-Guinea05:38 Dette skjedde i natt05:37 Brøt karantenen tre ganger – pågrepet av politiet05:35 Operasanger Plácido Domingo innlagt på sykehus05:30 Ap samler 200 deltakere til landsstyremøte på nett05:30 Biden leder fortsatt over Trump på ny måling05:18 4.227 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 12505:03 Trump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan05:00 Over 40 prosent av verdens befolkning er i koronakarantene05:00 SV savner krisehjelp til de mest sårbare barna04:37 Nord-Korea testet rakettutskytingssystem04:35 Ferjesambandet Langevåg – Buavåg innstilt etter grunnstøting03:49 Bolsonaro: – Brasils økonomi kan ikke stoppes av korona03:47 Donald Trump vil holde USA stengt til 30. april03:02 Michelin-restauranter vil ha fritak fra moms og arbeidsgiveravgift02:47 Virussituasjonen kan føre til digital rekonstruksjon av drapsforsøk i Trondheim02:17 Garasjebrann i Oslo – minst 30 personer evakuert01:54 Hurtigtest godkjent i USA01:19 Regjeringen vil ha krav om relevant masterutdanning i barnevernet01:12 Barnelegeforeningen anbefaler ikke å skille koronasyk mor og nyfødt baby23:55 Tørre forhold og vind ga mange branner i helga22:22 Aukland-brødrene og Joar Thele gikk 516 kilometer på ski22:19 Erik Alfred Tesaker vant «Farmen Kjendis»21:53 Farmen kjendis: Mimir (33) slått ut før finalen21:37 92 beboere i boligblokk i Oslo overført til hotell etter coronasmitte21:35 Trump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan21:03 Uvær stenger fortsatt fjelloverganger20:46 Coronaundersøkelse: Folk bekymrer seg like mye for økonomien som for helsen20:02 Helsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59 Coronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39 Eksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11 Seksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57 Frida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54 Boris til britene: Det blir verre18:48 Enighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41 756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38 Mæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36 Ambulansefly styrtet i Filippinene18:35 Orbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36 Pelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33 Frykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58 Gareth løper maraton i sin egen hage - over 1000 runder16:39 Letingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag16:12 Over 10.000 smittet av coronavirus i Nederland16:10 Elleve under 40 år på intensiv15:56 Xavi vil fortsatt bli trener i Barcelona – ønsker å kjøpe Neymar15:52 209 nye corona-dødsfall i Storbritannia siste døgn15:50 110 døde corona-smittede i Sverige15:37 Én av tre synes coronareglene er uklare15:34 Kriseforskrift åpner for innkvartering av asylsøkere i brakker og teltleirer15:04 Tysk minister tok sitt eget liv14:45 Fra drømmeår i 2019 til stor usikkerhet i 2020 for Magnus Carlsen14:43 Uvær stenger fortsatt fjelloverganger14:04 Alta-kafé ble hardt rammet - så måtte den få tilbake permitterte13:04 Første katt med corona-arvestoff funnet i Belgia13:02 Krisesamtaler om lokale karanteneregler11:51 Fremdeles mange kommuner uten påvist coronasmitte11:44 Flere ber om mathjelp11:07 Spansk avis: Real Madrid vil ha Ødegaard og Haaland til neste sesong10:01 Svenske hyttekommuner ønsker norske tilstander09:43 Ungarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid08:06 En hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02 Nord-Korea sendte opp to nye raketter06:51 Saudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh06:34 Hellandsbygd fortsatt isolert etter steinras05:52 Vedum vil granske beredskapen etter viruskrisen05:52 Kona til Canadas statsminister friskmeldt fra covid-1905:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Forhandlinger om ny OL-dato i siste fase04:45 Den maritime næringen tror ikke krisepakke vil hjelpe04:45 4.107 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26203:08 Over 20.500 studenter og ansatte klare til å hjelpe helsevesenet03:05 Grønland forbyr alkohol under koronakrisen01:15 Studentsamskipnaden SiO permitterer 350 ansatte00:56 Koronanyheter kan gi ny omtalerekord i norske medier22:38 Klopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35 Neville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09 Saudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55 Få nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25 Mann i 40-årene antatt omkommet etter snøskred ved Rjukan21:24 Over 30.000 coronadødsfall i verden21:22 Eldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56 Svensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22 Langrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20 – Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58 Spania innfører to ukers karantene19:57 319 nye coronadødsfall i Frankrike19:27 Glem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer
Siste nytt
08:25NorgeFire pågrepet etter påsatt bilbrann i Oslo08:04NorgeSjögren ikke optimistisk med tanke på Hegerberg-comeback08:03NorgeUD: Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile08:02PengerLaveste oljepris siden 200307:59NorgeIntensivkapasiteten på Ahus er nesten sprengt07:18KulturTo amerikanske musikere døde etter coronasmitte06:49SportBursdagsfeiring for Lunde (40): Sikter mot å spille til 2023 – ikke bitter etter marerittet06:46VerdenKritisk for countrylegenden John Prine06:46NorgeVelfersdstatsforkjemper: Tiltakene har gått for langt06:29SportHaaland og lagkameratene tilbake på treningsfeltet06:25NorgeDette skjer i dag06:03VerdenVenter stor streik blant sykepleiere i Papua Ny-Guinea05:38NorgeDette skjedde i natt05:37NorgeBrøt karantenen tre ganger – pågrepet av politiet05:35VerdenOperasanger Plácido Domingo innlagt på sykehus05:30NorgeAp samler 200 deltakere til landsstyremøte på nett05:30VerdenBiden leder fortsatt over Trump på ny måling05:18Norge4.227 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 12505:03VerdenTrump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan05:00VerdenOver 40 prosent av verdens befolkning er i koronakarantene05:00NorgeSV savner krisehjelp til de mest sårbare barna04:37VerdenNord-Korea testet rakettutskytingssystem04:35NorgeFerjesambandet Langevåg – Buavåg innstilt etter grunnstøting03:49VerdenBolsonaro: – Brasils økonomi kan ikke stoppes av korona03:47VerdenDonald Trump vil holde USA stengt til 30. april03:02NorgeMichelin-restauranter vil ha fritak fra moms og arbeidsgiveravgift02:47NorgeVirussituasjonen kan føre til digital rekonstruksjon av drapsforsøk i Trondheim02:17NorgeGarasjebrann i Oslo – minst 30 personer evakuert01:54VerdenHurtigtest godkjent i USA01:19NorgeRegjeringen vil ha krav om relevant masterutdanning i barnevernet01:12NorgeBarnelegeforeningen anbefaler ikke å skille koronasyk mor og nyfødt baby23:55NorgeTørre forhold og vind ga mange branner i helga22:22SportAukland-brødrene og Joar Thele gikk 516 kilometer på ski22:19KulturErik Alfred Tesaker vant «Farmen Kjendis»21:53KulturFarmen kjendis: Mimir (33) slått ut før finalen21:37Helse og livsstil92 beboere i boligblokk i Oslo overført til hotell etter coronasmitte21:35VerdenTrump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan21:03NorgeUvær stenger fortsatt fjelloverganger20:46PrivatøkonomiCoronaundersøkelse: Folk bekymrer seg like mye for økonomien som for helsen20:02Helse og livsstilHelsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59Helse og livsstilCoronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39MakroøkonomiEksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11LivetSeksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57SportFrida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54Helse og livsstilBoris til britene: Det blir verre18:48Helse og livsstilEnighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41Helse og livsstil756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38ReisenyheterMæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36VerdenAmbulansefly styrtet i Filippinene18:35PolitikkOrbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36Helse og livsstilPelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33Helse og livsstilFrykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58Helse og livsstilGareth løper maraton i sin egen hage - over 1000 runder16:39NorgeLetingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag16:12Helse og livsstilOver 10.000 smittet av coronavirus i Nederland16:10Helse og livsstilElleve under 40 år på intensiv15:56SportXavi vil fortsatt bli trener i Barcelona – ønsker å kjøpe Neymar15:52Helse og livsstil209 nye corona-dødsfall i Storbritannia siste døgn15:50Helse og livsstil110 døde corona-smittede i Sverige15:37Helse og livsstilÉn av tre synes coronareglene er uklare15:34NorgeKriseforskrift åpner for innkvartering av asylsøkere i brakker og teltleirer15:04VerdenTysk minister tok sitt eget liv14:45SportFra drømmeår i 2019 til stor usikkerhet i 2020 for Magnus Carlsen14:43NorgeUvær stenger fortsatt fjelloverganger14:04PengerAlta-kafé ble hardt rammet - så måtte den få tilbake permitterte13:04Helse og livsstilFørste katt med corona-arvestoff funnet i Belgia13:02NorgeKrisesamtaler om lokale karanteneregler11:51NorgeFremdeles mange kommuner uten påvist coronasmitte11:44NorgeFlere ber om mathjelp11:07SportSpansk avis: Real Madrid vil ha Ødegaard og Haaland til neste sesong10:01VerdenSvenske hyttekommuner ønsker norske tilstander09:43VerdenUngarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid08:06VerdenEn hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02VerdenNord-Korea sendte opp to nye raketter06:51VerdenSaudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh06:34NorgeHellandsbygd fortsatt isolert etter steinras05:52NorgeVedum vil granske beredskapen etter viruskrisen05:52VerdenKona til Canadas statsminister friskmeldt fra covid-1905:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27SportForhandlinger om ny OL-dato i siste fase04:45NorgeDen maritime næringen tror ikke krisepakke vil hjelpe04:45Norge4.107 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26203:08NorgeOver 20.500 studenter og ansatte klare til å hjelpe helsevesenet03:05VerdenGrønland forbyr alkohol under koronakrisen01:15NorgeStudentsamskipnaden SiO permitterer 350 ansatte00:56NorgeKoronanyheter kan gi ny omtalerekord i norske medier22:38SportKlopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35SportNeville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09VerdenSaudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55PrivatøkonomiFå nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25NorgeMann i 40-årene antatt omkommet etter snøskred ved Rjukan21:24Helse og livsstilOver 30.000 coronadødsfall i verden21:22Helse og livsstilEldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56Helse og livsstilSvensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22SportLangrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20Politikk– Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58Helse og livsstilSpania innfører to ukers karantene19:57Helse og livsstil319 nye coronadødsfall i Frankrike19:27Helse og livsstilGlem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer
Populært