Ungarn vil fengsle dem som sprer falske coronanyheter

<p>Ungarns statsminister Viktor Orbán vil innføre kriselover som følge av coronaepidemien. Foto: Petr David Josek / AP / NTB scanpix</p>
Ungarns statsminister Viktor Orbán vil innføre kriselover som følge av coronaepidemien. Foto: Petr David Josek / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ungarn vil innføre en kriselov under coronaepidemien og innføre fengselsstraff for alle som sprer falske nyheter om coronaviruset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ungarn beordret 11. mars unntakstilstand i landet, som et ledd i beskyttelsestiltak for å hindre spreding av coronaviruset.

Nå har den ungarske regjeringen lagt fram et lovforslag for parlamentet der de «vil innstille visse lover, avvike fra lovbestemmelser og innføre andre ekstraordinære tiltak i den hensikt å garantere stabilisering av liv og helse samt personlig og materiell sikkerhet for landets innbyggere og økonomien».

Kritikere av statsminister Viktor Orbán og hans høyreorienterte regjering er urolige for at denne klausulen kan tillate den vilkårlig å ta i bruk vedtaksmakt.

Lovforslaget innebærer også straffelovsendringer for å kunne fengsel innbyggere for brudd på karanteneordre eller for å spre «fake news» om tiltakene og coronaviruset.

Personvernpolicy