Evolusjonsgåte:Forhistorisk fisk gir ny kunnskap om fingrenes utvikling
Forskere finner første spor av fingre i en finnen til en fisk som levde for 380 millioner år siden.
Mennesker, fugler, hunder, delfiner, flaggermus ... alle dyr har alle en felles stamfar som hadde en form for fingre eller klør. På ett eller annet tidspunkt i evolusjonshistorien krøp fisker opp på land og utviklet seg til å bli firbeinte virveldyr, med anatomiske utstikkere ytterst, altså fingre eller tær.
Nå tror forskerne at de har funnet et viktig spor i jakten på fingrenes «missing link» og evolusjonens reise fra sjø til land.
Nylig fant paleontologer det hittil tidligst registrerte beviset på fingre i finnene til den forhistoriske fisken Elpistostege watsoni som levde for rundt 380 millioner år siden. De fossile restene av ble funnet i Miguasha i Canada i 2010 og er 157 cm i størrelse.
Funnet representerer en av de viktigste overgangene i evolusjonen til virveldyr, skriver det populærvitenskapelige nettstedet Sciencealert.
– Dette er et viktig gjennombrudd i arbeidet med å finne hvordan hånden utviklet seg hos alle virveldyr. Dette er første gang vi har funnet fingre i finnen til en fisk. Leddene i denne finnen tilsvarer fingerleddene vi finner i hendene til de fleste dyr, sier professor John Long fra Flinders University i Australia i en uttalelse.
Han er en av forskerne bak studien, som er publisert i Nature.
Les også: Dette mikrofossilet er over to milliarder år gammelt
Måtte utvikle noe for å krype
Det antas at fiskene tok det store skrittet opp på land omtrent samtidig som Elpistostege levde. Men for å klare den overgangen må dyrene ha klart å utvikle lemmer som gjorde det mulig å krype. Altså hender, føtter og fingre, skriver Sciencealert.
John Long har sammen med paleontolog Richard Cloutier fra det canadiske Université du Québec à Rimouski blant annet benyttet CT-scanning for å studere beinstrukturen og anatomien i finnen til fisken.
SE VIDEO: Forskere fant forhistorisk hval som hadde fire bein og så ut som en oter:
Overgangsfossil
– Elpistostege er ikke nødvendigvis vår stamfar, men det er det nærmeste vi kan komme en slags overgangsfossil, altså noe mellom fisk og firbeint, sier John Long.
Den publiserte studien er den første i en serie studier Long og hans kollega vil publisere.
Videre studier vil fokusere på hodet og deler av hodeskallen, med sammenligninger til tidligere firbeinte, for å se etter ytterligere evolusjonsmessige sammenhenger.
Les også: – Livet på jorden er 220 millioner år eldre enn vi trodde
SE VIDEO: Syv bestemødre har klart det forskere aldri maktet: