Krigshelten fra Trondheim, John Manners (105), er død

Etter frigjøringen fikk John Manners en takk fra daværende kronprins Olav. I november i fjor fikk han også en medalje fra Norge som takk for at han overtok kommendoen i Trondheim etter den tyske kapitulasjonen.
Etter frigjøringen fikk John Manners en takk fra daværende kronprins Olav. I november i fjor fikk han også en medalje fra Norge som takk for at han overtok kommendoen i Trondheim etter den tyske kapitulasjonen. Foto: Royal Navy

Han overtok kommandoen i Trondheim etter det tyske krigsnederlaget. Nå er John Manners (105) død, som en av de siste krigsheltene.

Tirsdag meldte britiske Royal Navy at John Manners er død. Han var den med all sannsynlighet den siste kapteinen fra en av marinens destroyere.

Manners var med på frigjøringen av Trondheim i maidagene for 75 år siden.

Etter krigen, i 1945, traff han også daværende kronprins Olav som også var Forsvarssjef for de norske styrkene under andre verdenskrig.

I november i fjor ble Manners tildelt en medalje av den norske forsvarsattacheen i Storbritannia, John Andreas Olsen, på pleiehjemmet hvor krigshelten tilbakte den siste tiden. Medaljen har en inskripsjon hvor det heter at «Norge takker deg».

Frigjøringen av Trondheim

Manners hadde kommandoen på skipet HMS Viceroy som overtok kontrollen på Trondheim havn 8. mai 1945. Tre uker tidligere sank skipet ubåten U-1274 utenfor Norskekysten, kort tid etter at tyskerne hadde angrepet tankeren Athelduke med torpedoer.

Tweet fra den norske ambassaden i Storbritannia da John Manners fikk norsk medalje for krigsinnsatsen sin i november i fjor. Foto: Skjermdump fra Twitter
Tweet fra den norske ambassaden i Storbritannia da John Manners fikk norsk medalje for krigsinnsatsen sin i november i fjor. Foto: Skjermdump fra Twitter

Royal Navy forteller at Viceroy kunne fiske opp en kasse med 72 flasker brandy blant det som i ettertid steg til overflaten. Manners sendte en av flaskene til den britiske statsministeren Winston Churchill, som skrev tilbake og takket for en «interessant souvenir».

– Men jeg vet ikke om han noen gang drakk flasken, sa Manners senere til lokalavisen.

Møtte kronprins Olav

Da den norske medaljen ble overrakt ham i november sa John Manners til Newsbury Today om hva som møtte ham i Trondheim i frigjøringsdagene:

– Nordmennene var veldig vennlig mot oss.

Om møtet med med senere kong Olav, sa han at «han var veldig omgjengelig».

Da krigshelten i september fylte 105 år, ble han spurt om hemmeligheten bak et så langt liv. Til det svarte den åpenbart humoristiske mannen:

– Bare unngå å gjøre noe dumt!

HMS Viceroyangriper en tysk u-båt under John manners kommando. Foto: Royal Navy
HMS Viceroyangriper en tysk u-båt under John manners kommando. Foto: Royal Navy

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært