Coronaviruset skyter fart i Afrika

Sør-Afrika hentet lørdag hjem 122 statsborgere fra Wuhan i Kina, der koronaviruset først ble påvist.
Sør-Afrika hentet lørdag hjem 122 statsborgere fra Wuhan i Kina, der koronaviruset først ble påvist. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Koronapandemien øker i omfang i Afrika, og viruset er nå påvist i 26 av de 54 landene på kontinentet. Følgene kan bli katastrofale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I helgen meldte Namibia, Rwanda, Mauritania, Ekvatorial-Guinea, Eswatini, Seychellene og Kongo-Brazzaville om de første tilfellene av covid-19, alle angivelig smittet i utlandet eller av personer som har vært i utlandet.

Rwandas første smittede er en indisk statsborger som kom fra Mumbai, mens Namibias første er et spansk ektepar.

Eswatinis helseminister opplyser at deres første tilfelle er en 33-åring som nylig var på forretningsreise i USA.

Kongo-Brazzavilles første tilfelle er en middelaldrende fransk-kongolesisk mann som var smittet da han returnerte fra Paris 1. mars.

Mørketall

Verdens helseorganisasjon (WHO) og de afrikanske landenes myndigheter kjemper nå en desperat kamp for å hindre viruset i å spre seg blant kontinentets 1,3 milliarder innbyggere, mange av dem i land med svært dårlig utbygd helsevesen som knapt nok har utstyr til å teste for koronavirus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hittil er det meldt om rundt 250 smittede og 7 døde i hele Afrika, men det fryktes at mørketallene er store. Blant dem som er redd for dette, er utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF).

– Selv om flere land ennå ikke har registrerte tilfeller, må vi ta høyde for at det kan være mørketall. Det er også grunn til å tro at en rekke land ikke har tilstrekkelig med kapasitet til å teste for og håndtere eventuelle utbrudd, påpekte han tidligere i uka.

Helsearbeidere mangler også beskyttelsesutstyr og vil derfor bidra til at smitten fortsetter å spre seg. Rike land som Norge må nå bidra, mener Ulstein.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Får store problemer

Lindis Hurum har ledet Leger uten Grensers arbeid under tidligere epidemier i Afrika, blant annet ebola-epidemien.

– Det er ingen tvil om at de aller fleste steder jeg har jobbet vil få store problemer både med å redusere smittespredning og ta seg av pasienter som trenger sykehusinnleggelse og intensivpleie, sier hun til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hurum frykter også hvilke følger koronaviruset kan få for flyktninger og andre sårbare grupper, ikke minst i krigsherjede land.

– Jeg er ekstremt bekymret for hvordan covid-19 vil ramme sårbare mennesker som lever under prekære forhold, som flyktninger i Hellas og Bangladesh, hjemløse i Haiti, i krig som i Jemen og Den sentralafrikanske republikk, sier hun.

Koordinert innsats

WHO har bedt om drøyt 6,8 milliarder kroner til øyeblikkelige og forebyggende tiltak fram til april og fikk torsdag løfte om nærmere 4,5 milliarder kroner fra giverland.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og FNs organisasjon for migrasjon (IOM) har bedt om drøyt 500 millioner kroner for å forebygge og håndtere koronasmitte blant verdens flyktninger, blant dem nærmere 7 millioner bare i Afrika sør for Sahara.

– Vi trenger en internasjonal koordinert innsats, og der spiller WHO en sentral rolle. Vi er støttende til det arbeidet de har gjort for å lede og koordinere den globale innsatsen. De trenger vår fortsatte støtte fremover, sa Ulstein.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rammer økonomien hardt

Eksperter frykter at det ikke bare er helsevesenet som vil bryte sammen i mange land dersom epidemien skyter fart, men også økonomien.

– Afrika kan komme til å miste halvparten av veksten i sitt bruttonasjonalprodukt, sier økonomien Vera Songwe, som leder FNs økonomiske kommisjon for Afrika (ECA).

– Veksten kan falle fra 3,2 prosent til rundt 2 prosent som følge av en rekke årsaker, blant dem forstyrrelser i de globale forsyningslinjene, sier hun til DPA.

Afrikanske lands nære bånd til de hardt rammede økonomiene i Europa, Kina og USA vil forsterke effekten koronaviruset vil få på kontinentet, frykter Songwe.