Her håndhilser Trump på direktesendt TV

VIDEO: USAs president Donald Trump takket en rekke personer etter corona-pressekonferanse

Umiddelbart etter å ha erklært nasjonal krisetilstand i USA på grunn av coronavirusets herjinger, strakk presidenten ut hånden for å håndhilse på flere av landets næringslivstopper.

Opptrinnet ble sendt direkte på TV, og ble omfattet med stor oppmerksomhet. Talen kom som et foreløpig klimaks i den amerikanske presidentens kamp for å gjenopprette tilliten til at han er rett mann for å ivareta sikkerheten til USAs 330 millioner innbyggere.

Presidenten har så langt fått hard kritikk for manglende håndtering av utbruddet i USA.

– Jeg tar overhodet ikke ansvar for at det har tatt tid å få til virustesting, sa Trump.

Takket hver enkelt med håndtrykk

Etter å snakket seg varm om alvoret i situasjonen og behovet for å ta omfattende grep, kom han med løfter om å frigjøre 50 milliarder dollar i krisehjelp til delstatene.

Da talen var over håndhilste Donald Trump på en rekke representanter for det private næringslivet i USA og takket dem for bidraget med å bekjempe coronaviruset. Foto: Chip Somodevilla / AFP
Da talen var over håndhilste Donald Trump på en rekke representanter for det private næringslivet i USA og takket dem for bidraget med å bekjempe coronaviruset. Foto: Chip Somodevilla / AFP

Da talen omsider var over ba han en rekke representanter for det private næringsliv, blant annet legemiddelgiganter og kjøpesenterkjeder, om å fortelle hva de gjør for å bidra i kampen mot viruset.

Han benyttet deretter anledningen til å takke næringslivstoppene for bidraget. Samtidig valgte Donald Trump å håndhilse på hver enkelt, vel vitende om at dette er noe mange smitteverneksperter fraråder på det sterkeste, ettersom overføring av coronavirus også kan skje via håndtrykk.

Hadde besøk av flere smittede på privat klubb

Dagen i forveien ble det kjent at Trump hadde hatt besøk på sin private klubb

Fakta om corona-pandemien

coronaviruset sprer seg stadig, og torsdag kveld var det registrert over 133.970 smittetilfeller og 4.958 dødsfall fordelt på 120 land og territorier.

Disse er hardest rammet:

* Kina, unntatt Hongkong og Macau: 80.813 smittetilfeller, hvorav 3.176 døde og 64.111 friskmeldte.

* Italia: 15.113 smittet, 1.016 døde

* Iran: 10.075 smittet, 429 døde

* Sør-Korea: 7.979 smittet, 67 døde

* Spania: 3.004 smittet, 84 døde

* Frankrike: 2.284 smittet, 48 døde

* Tyskland: 2.078 smittet, 3 døde

* USA: 1.663 smittet, 40 døde

* I Norge er 750 smittet (1 død), i Sverige 620 smittet (1 død), i Danmark 670 smittet, på Island 103 smittet og i Finland 59 smittet.

* Latin-Amerika og Karibia: 207 smittet, 3 døde

* Afrika: 134 smittet, 3 døde

Kilde: AFP, Johns Hopkins CSSE, FHI, NTB

i Florida av minst tre mennesker som nå skal ha testet positivt; Brasils president Jair Bolsonaro og hans kommunikasjonssjef Fabio Wajngarten, samt diplomaten Nestor Forster.

Brasilianske aviser skrev samme dag at Bolsonaro hadde testet positivt på viruset, men dette ble senere tilbakevist av Brasils myndigheter.

Det hvite hus: - Ekstremt begrenset

Det hvite hus offentliggjorde lørdag et brev fra presidentens lege Sean Conley, som peker på at Trumps interaksjon med de nå smittede personene innebar en liten risiko for smitteoverføring.

«Presidentens eksponering overfor den første personen var ekstremt begrenset, det vil si fotografering og håndtrykk, og selv om han brukte mer tid i nærheten av den andre personen, var all kontakt før noen symptomer viste seg», skriver legen.

Avviste symptomer

Slik beskytter du deg mot coronaviruset:

* Vask hendene ofte og grundig. Bruk antibac dersom håndvask ikke er mulig.

* Hold minst 1 meters avstand til personer med luftveissymptomer.

* Sykdommen kan smitte på tre måter:

– gjennom luft når en syk person nyser eller hoster (dråpesmitte)

– ved direkte kontakt med syke

– ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar eller gjenstander

* Verdens helseorganisasjon anslår at inkubasjonstiden er 5–6 dager, men den kan variere fra 0–14 dager.

* Om man blir forkjølet: Hold god avstand til andre. Bruk papirlommetørkle eller albukroken når du hoster eller nyser.

* Munnbind anbefales ikke for friske personer.

* Vanlige symptomer på koronasmitte er hoste, feber, sår hals, brystsmerter og pustevansker.

* Dersom man mistenker at man er smittet, bør man holde seg hjemme. Ring fastlegen eller nærmeste legevakt på telefon 116117.

Talspersoner for Trump kunngjorde først at presidenten ikke vil bli testet for coronasmitte, til tross for at han har vært i kontakt med personer som siden har fått påvist smitte.

På spørsmål om hvorfor han ikke har latt seg coronateste tidligere, svarte Trump at han overhodet ikke har hatt noen symptomer.

Senere kom Trump selv med en uttalelse om at han trolig ville la seg teste ganske snart.

Trump: – Jeg tok testen i går kveld

Lørdag kom en ny kunngjøring hvor Trump erkjente at han har latt seg teste for coronaviruset. Svaret på prøven er ventet innen en dag eller to.

– Jeg tok testen i går kveld, bekreftet Trump.

Det hvite hus har begynt å måle feberen på alle som er i nærkontakt med president Donald Trump og visepresident Mike Pence.

– Det dreier seg om et føre-var-tiltak, understreker talsperson Judd Deere lørdag.

VIDEO: Trump erklærer nasjonal krisetilstand

Vi skal holde deg oppdatert om coronaviruset

Coronaviruset har rammet Norge og verden. Det påvirker alle aspekter av livene våre – helsen, økonomien, arbeidsplassen, skolen, ferien og hverdagslivet vårt generelt.

ABC Nyheter skal holde deg oppdatert om spredningen av viruset. Vi skal formidle nødvendig informasjon slik at du kan ta kloke valg i hverdagen.

Espen Udland, ansvarlig redaktør / administrerende direktør, ABC Nyheter / Startsiden
Espen Udland, ansvarlig redaktør / administrerende direktør, ABC Nyheter / Startsiden

Antallet smittede i Norge øker. Folk opplever å bli satt i karantene, beordret til hjemmekontor og arrangementer avlyses. Mange føler på frykt og har stort informasjonsbehov.

ABC Nyheter skal dekke situasjonen fortløpende. Vi skal fokusere på hvordan du etter beste evne kan holde deg frisk, men også hvordan myndighetene håndterer spredningen og de potensielt langvarige effektene av coronaviruset.

Vi har forståelse for at situasjonen kan virke urovekkende for mange. ABC Nyheter skal holde deg oppdatert, men ikke bidra til å skape unødvendig panikk. Startsiden skal bidra med relevant informasjon.

Vi håper at du synes vår dekning er informativ. Du kan alltid tipse oss eller komme med innspill på mail: tips@abcnyheter.no eller telefon: 977 36 017

Takk for at du leser ABC Nyheter og for at du bruker Startsiden

Espen Udland,

Ansvarlig redaktør / Administrerende direktør

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden