Coronaviruset sprer seg i Afrika

En sykepleier i Zimbabwe deltar i en øvelse for koronaviruset. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / NTB scanpix
En sykepleier i Zimbabwe deltar i en øvelse for koronaviruset. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Seks nye land, blant dem Kenya, Ghana og Gabon, bekreftet fredag sine første tilfeller av coronaviruset. En stor epidemi kan bli katastrofal.

Over hele Afrika har 18 av kontinentets 54 land nå registrert tilfeller av koronavirus.

I Ghana er to personer smittet, opplyser helseminister Kwaku Agyeman-Manu. De to har nylig vært på reise i henholdsvis Norge og Tyrkia. Nasjonaliteten til de to er ikke oppgitt.

I Kenya er én person smittet. Det dreier som en kenyaner som nylig har vært på tur i USA, opplyser kenyanske helsemyndigheter.

I Gabon er også én person smittet. Det dreier seg om en person som nylig har vært på reise i Frankrike.

Også Guinea og Etiopia meldte om sine første tilfeller, i likhet med Sudan. Der er den første en mann som alt er død.

Kom med turister

Ekspertene understreker at det er avgjørende for det folkerike kontinentet å bremse epidemien fordi helsesystemet allerede er sterkt overbelastet og mangelfullt og dødstallet derfor kan bli mye høyere enn andre steder i verden.

Fakta om corona-pandemien

Coronaviruset sprer seg stadig, og mandag formiddag var det registrert over 168.000 smittetilfeller. Det omfatter over 6.500 dødsfall og 77.000 friskmeldte fordelt på over 140 land og territorier.

Det er store mørketall, og disse er hardest rammet:

* Kina, unntatt Hongkong og Macau: 80.860 smittetilfeller, hvorav 3.213 døde og 67.490 friskmeldte.

* Italia: 24.747 smittet, 1.809 døde

* Iran: 14.991 smittet, 853 døde

* Sør-Korea: 8.236 smittet, 75 døde

* Spania: 8.744 smittet, 297 døde

* Tyskland: 4.585 smittet, 11 døde

* Frankrike: 5.423 smittet, 127 døde

* USA: 3.602 smittet, 66 døde

* I Norge er 1.169 smittet (3 døde), i Sverige 1.040 smittet (6 døde), i Danmark 898 smittet (1 død), i Finland 241 smittet og på Island 180 smittet.

* Latin-Amerika og Karibia: 711 smittet, 7 døde

* Afrika: 371 smittet, 8 døde

* Oceania: 358 smittet, 5 døde

Kilde: AFP, Johns Hopkins CSSE, FHI, NTB

Det tok lang tid før virustilfeller ble meldt i Afrika, og de første var turister eller personer som hadde vært på reise i Europa og USA.

Hittil har Afrika vært gode til å oppdage virustilfeller, sier doktor Mary Stephen ved WHOs regionkontor i Brazzaville. Det skyldes blant annet at de har erfaring fra ebola-epidemien.

Mørketall

Antall tilfeller er fortsatt lavt sammenlignet med USA, Europa og spesielt Asia, der viruset først dukket opp. Men eksperter frykter at det kan bli katastrofalt om viruset tar av for alvor, også fordi kontinentets helsevesen må håndtere mange andre kriser samtidig.

Derfor er det viktige målet å oppdage tilfeller tidlig, isolere dem og hindre at det utvikler seg til smitteoverføring i lokalsamfunnene.

– Selv om flere land ennå ikke har registrerte tilfeller, må vi ta høyde for at det kan være mørketall. Det er også grunn til å tro at en rekke land ikke har tilstrekkelig med kapasitet til å teste for og håndtere eventuelle utbrudd, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden