Tysk etterretning overvåker deler av AfD

Björn Höcke, som tapte kampen om å lede delstatsregjeringen i Thüringen, leder den ytterliggående AfD-fløyen som overvåkes av tysk etterretning.
Björn Höcke, som tapte kampen om å lede delstatsregjeringen i Thüringen, leder den ytterliggående AfD-fløyen som overvåkes av tysk etterretning. Foto: Jens Meyer / AP

En ytre-høyre-fløy av det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD) overvåkes av tysk etterretning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nasjonalistiske gruppen Flügel (Vinge) er grunnlagt av medlemmer i AfD og beskrives som en ytterliggående føy i partiet. Flügel ledes av Björn Höcke, som er partiets leder i delstaten Thüringen.

Höcke og andre ytterliggående partimedlemmer har fler ganger blitt beskyldt for å bruke en retorikk som minner om den nazistene brukte i forrige århundre.

Etterretningen har holdt et øye med Flügel og AfDs ungdomsparti siden januar i fjor på grunn av mistenker om høyreekstremisme. Kilder sier til nyhetsbyrået DPA at mistanken antas å være reell og at Flügel nå er satt under overvåking.

Det er ventet en utdypende kommentar fra sikkerhetstjenesten BfV torsdag.

Björn Höcke sitter i delstatsforsamlingen i Thüringen og stilte nylig opp som AfDs kandidat til å lede delstaten. I fjor konkluderte en domstol med at det var tillatt å omtale Höcke som fascist, ettersom det var en beskrivelse «basert på verifiserbare fakta».