Antall døde øker kraftig i Italia

VIDEO: Italiensk lege forteller om krigslignende prioritering av viruspasienter
Artikkelen fortsetter under annonsen

I virusrammede Italia har antall døde steget med 168, den største økningen så langt i epidemien. Samtidig blir landet gradvis mer isolert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det samlede antallet dødsfall er 631, opplyste det italienske sivilforsvaret tirsdag. 877 mennesker er innlagt på intensivavdeling på sykehus.

Antall smittede har steget fra 9.172 til 10.149. Denne økningen er noe mindre enn de foregående dagene, men tallene fra regionen Lombardia kan være ufullstendige.

De dystre tallene stiger samtidig som italienerne forsøker å innrette seg etter massive karantenetiltak som mandag ble utvidet til å gjelde hele landet.

– Italias framtid er i våre hender. La oss alle gjøre vår del, idet vi ofrer noe for fellesskapets beste, skriver statsminister Giuseppe Conte på Twitter.

Tomme gater

Over hele landet begynner italienerne å avfinne seg med den nye situasjonen. Stillheten preger gater, torg og kafeer, som her i Venezia. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Over hele landet begynner italienerne å avfinne seg med den nye situasjonen. Stillheten preger gater, torg og kafeer, som her i Venezia. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Over hele landet begynner italienerne å avfinne seg med den nye situasjonen. Stillheten preget gater, torg og kafeer tirsdag. Den berømte Piazza del Duomo i Milano var nærmest tom for folk. Trikkene gjennom byens sentrum gikk nesten uten passasjerer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På Piazza Venezia i Roma, der flere titalls drosjer pleier å stå klare til å frakte turister og lokale innbyggere, var det kun to drosjer som var i drift tirsdag morgen.

Den 48 år gamle drosjesjåføren Andrea forteller at han endelig har klart å skaffe seg et munnbind. Til nyhetsbyrået AFP sier han at det knapt er noen kjøreoppdrag lenger og at det ikke finnes turister som trenger drosje.

Også transporten ut og inn av landet er kraftig redusert. Andre europeiske land forsøker å hindre mer smitte med utspring i Italia, og både Østerrike og Slovenia har delvis stengt grensene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik beskytter du deg mot coronaviruset:

* Vask hendene ofte og grundig. Bruk antibac dersom håndvask ikke er mulig.

* Hold minst 1 meters avstand til personer med luftveissymptomer.

* Sykdommen kan smitte på tre måter:

– gjennom luft når en syk person nyser eller hoster (dråpesmitte)

– ved direkte kontakt med syke

– ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar eller gjenstander

* Verdens helseorganisasjon anslår at inkubasjonstiden er 5–6 dager, men den kan variere fra 0–14 dager.

* Om man blir forkjølet: Hold god avstand til andre. Bruk papirlommetørkle eller albukroken når du hoster eller nyser.

* Munnbind anbefales ikke for friske personer.

* Vanlige symptomer på koronasmitte er hoste, feber, sår hals, brystsmerter og pustevansker.

* Dersom man mistenker at man er smittet, bør man holde seg hjemme. Ring fastlegen eller nærmeste legevakt på telefon 116117.

Noen fly og tog går fortsatt ut av landet, men flere internasjonale flyselskaper har innstilt alle ruter til Italia.

Vatikanet stengt

Vatikanet kunngjorde tirsdag at Petersplassen og Peterskirken er blitt stengt for publikum.

Det er også alle andre store turistattraksjoner og samtlige idrettsarrangementer. Italiensk toppfotball har tidligere kun vært stanset under første og annen verdenskrig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringens landsomfattende restriksjoner kalles «sjokkterapi» av avisen La Repubblica.

Etter regjeringens kunngjøring ble det observert noen tilfeller av panikkhandling. I Roma og Napoli var det køer i noen døgnåpne matbutikker, der folk hamstret poteter, melk, sukker, mel og såpe, som om det var krigstilstander, melder nyhetsbyrået Ansa.

Tre fotballspillere fra Italias toppdivisjon ble observert blant de mange som sto i kø for å hamstre mat i Napoli.

– Minner om krig

Sykehus nord i Italia er i en svært presset situasjon, og en lege forteller om harde prioriteringer av hvem som skal behandles for virussmitte. Foto: Claudio Furlan / Lapresse via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Sykehus nord i Italia er i en svært presset situasjon, og en lege forteller om harde prioriteringer av hvem som skal behandles for virussmitte. Foto: Claudio Furlan / Lapresse via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tirsdag morgen sendte regjeringen ut en kunngjøring om at folk får lov til å bevege seg utendørs for å handle mat. Stenging av matbutikker er et ikke-tema.

Fakta om viruset covid-19:

* En ny type koronavirus ble i desember oppdaget i Wuhan i Kina, en by med 11 millioner innbyggere, hovedstad i Hubei-provinsen.

* Virussykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. Blant symptomene er feber, tørr hoste og lungebetennelse.

* Over 80 prosent får milde symptomer, risikoen er aller størst for eldre og syke. Dødeligheten er trolig under 1 prosent, ifølge norske helsemyndigheter.

* WHO betegner situasjonen som en internasjonal folkehelsekrise.

* Fram til tirsdag 25. februar hadde 100 nordmenn blitt testet for viruset. Ingen har fått påvist smitte.

* 26. februar bekreftes det første tilfellet av viruset i Norge hos en person i Nord-Norge som har vært i Kina. Personen er frisk og holdes isolert. Folkehelseinstituttet vurderer det som svært lite sannsynlig at vedkommende utgjør en smitterisiko.

* Samme dag ba Folkehelseinstituttet norske helsemyndigheter forberede seg på en alvorlig epidemi.

Kilde: Folkehelseinstituttet, diverse nyhetsbyråer.

Men om matforsyningen ikke er truet, meldes det om kritiske tilstander på flere overbelastede sykehus i Nord-Italia.

– Vi må velge hvem vi skal behandle, og hvem vi ikke skal behandle, ut fra alder og helsetilstand. Det er som i en krig. Folk må holde seg hjemme, sier anestesilege Christian Salaroli til den italienske avisen Corriere della Sera.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere italienske leger frykter katastrofe hvis antall kritisk syke pasienter fortsetter å stige.

Italias regjering håper de omfattende karantenetiltakene skal gjøre det mulig å få kontroll over situasjonen. Alle innbyggere må nå dokumentere at de har en god grunn hvis de vil reise utenfor områdene hvor de bor.

I tillegg oppfordres alle italienere til å holde seg hjemme og avlyse offentlige sammenkomster.

Tiltakene går svært hardt ut over landets økonomi. Milano-børsen falt 11,2 prosent under krakket mandag, og nedturen fortsatte tirsdag med et fall på 3,3 prosent.

Video: WHO-sjef: Pandemi er en svært reell trussel