Norge dømt i to barnevernssaker

Tirsdag avgjorde Den europeiske Menneskerettsdomstolen to saker om norsk barnevern. Arkivfoto: Violetta Kuhn/ DPA / NTB scanpix
Tirsdag avgjorde Den europeiske Menneskerettsdomstolen to saker om norsk barnevern. Arkivfoto: Violetta Kuhn/ DPA / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den europeiske Menneskerettsdomstolen (EMD) har dømt Norge i to nye barnevernssaker. Norge ble frikjent i en annen sak.

Domstolen mener Norge har krenket retten til familieliv i de to sakene som ble avgjort tirsdag.

Norge må betale 60.000 euro i oppreisning for ikke-økonomisk skade i de to sakene, skriver domstolen i en oppsummering. Summen tilsvarer rundt 640.000 kroner med dagens kurs. I den ene saken må staten også dekke sakskostnader med 9.500 euro.

I den ene saken ba en tobarnsfar om 60.000 euro i oppreisning, men fikk 25. I den andre saken ba de to foreldrene om 100.000, mens det var fremmet krav på 50.000 euro på vegne av barnet. Domstolen mente at kjennelsen om brudd på menneskerettighetene var oppreisning i seg selv, mens foreldrene ble tilkjent 35.000 euro.

I den ene saken var Norge klaget inn for ikke å ha opphevet en beslutning om omsorgsovertakelse. Den andre saken gjaldt adopsjon av et fosterbarn, som innebærer at de biologiske foreldrene blir fratatt foreldreretten.

Siden 2015 har domstolen i Strasbourg tatt inn 36 saker som berører norsk barnevern. Med dagens dommer er ni av sakene ferdigbehandlet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden