USA og Frankrike selger flere våpen

USA befester posisjonen som verdens største våpeneksportør, viser nye tall fra Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Arkivfoto: Lee Jin-man / AP / NTB scanpix
USA befester posisjonen som verdens største våpeneksportør, viser nye tall fra Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Arkivfoto: Lee Jin-man / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA befester sin stilling som verdens største våpeneksportør, og Frankrikes eksport øker også. Russland selger derimot mindre våpen enn tidligere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den samlede eksporten av våpen økte med 5,5 prosent i femårsperioden 2015–2019, sammenlignet med perioden 2010–2014, viser en rapport fra Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Den største eksportøren de siste fem årene er USA, fulgt av Russland, Frankrike, Tyskland og Kina.

Norge er den 17. største våpeneksportøren i verden og sto for 0,4 prosent av den globale eksporten. Det er Oman, USA og Finland som er de største mottakerne av norsk våpenteknologi.

USA øker kraftig

USAs våpensalg har økt med 23 prosent og står for 36 prosent av det globale våpensalget. Mellom 2015 og 2019 var landets eksportert 76 prosent høyere enn Russland, som er verdens neste største våpeneksportør. USA solgte våpen til 96 land.

– Halvparten av USAs våpeneksport de siste fem årene gikk til Midtøsten og halvparten av det igjen gikk til Saudi-Arabia, sier seniorforsker Pieter D. Wezeman ved SIPRI.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saudi-Arabias våpeneksport har økt med hele 130 prosent de fem siste årene, og landet står nå for 12 prosent av alt våpenkjøp i verden.

Russisk nedgang

Frankrike økte også sin våpeneksport og sto for 7,9 prosent av markedet de siste fem årene. Landets våpenindustri har dratt nytt av etterspørselen i Egypt, Qatar og India.

Russland selger derimot mindre våpen enn tidligere. Nedgangen var på 18 prosent fra 2010–2014 til 2015–2019, noe som ifølge SIPRI først og fremst skyldes at India ser til andre land.

De nye tallene fra SIPRI viser at det våpensalget til Midtøsten har økt med 61 prosent fra forrige femårsperiode og at regionen står for 35 prosent av den samlede våpenimporten de siste årene.