Skyting på politikersamling i Kabul

Afghanske og norske spesialstyrker var raskt på plass under angrepet mot minneseremonien for en afghanske politiker i Kabul fredag. Minst 18 ble såret i angrepet.
Afghanske og norske spesialstyrker var raskt på plass under angrepet mot minneseremonien for en afghanske politiker i Kabul fredag. Minst 18 ble såret i angrepet. Foto: Rahmat Gul / AP

18 mennesker er såret i et angrep mot minneseremonien for en politiker i Kabul. Afghanistans regjeringssjef Abdullah Abdullah var til stede, men er uskadd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lokale journalister melder på Twitter at minst 26 er drept og 41 såret i angrepet, og bilder delt i sosiale medier viser livløse kropper på bakken.

Taliban nekter for at det var de som sto bak angrepet mot minneseremonien for Abdul Ali Mazari, den tidligere lederen av partiet Hezb-e Wahdat.

Den ytterliggående islamistgruppa IS hevder at det var de og at elleve mennesker ble drept i angrepet. Dette er ikke bekreftet fra annet hold.

Fredagens angrep var det første som har rammet Kabul etter at Taliban og USA 29. februar inngikk en avtale som åpner for amerikansk tilbaketrekning innen 14 måneder.

Norske spesialstyrker

Ifølge en talsmann for innenriksdepartementet i landet åpnet angriperne ild fra en byggeplass tett ved der seremonien ble holdt, vest i Kabul

– Kort tid etter ankom politiet og politiets spesialstyrke stedet, forteller talsmannen Nasrat Rahimi.

Norge har rundt 60 spesialsoldater stasjonert i Kabul, der de samarbeider tett med det afghanske politiets spesialstyrke Crisis Response Unit 222.

– Når afghanske spesialsoldater er ute på oppdrag, så er våre soldater sammen med dem, er alt major Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter ønsker å si om fredagens hendelse i Kabul.

– Vi er med og sørger for at de får gjort en god jobb, legger han til.

Uskadd

– Vi forlot seremonien etter skytingen. Flere var såret, men jeg har ikke mottatt meldinger om drepte, sier Mohammad Mohaqiq, en leder i folkegruppen hazara, som også Abdul Ali Mazari tilhørte.

Kilder i innenriksdepartementet bekrefter overfor afghanske Tolo News at Abdullah Abdullah slapp uskadd fra angrepet, og det samme gjorde lederen for det afghanske fredsrådet, Mohammad Karim Khalili.

Også fjoråets minneseremoni for Abdul Ali Mazari ble ifølge Tolo News gjenstand for et angrep, der elleve mennesker ble drept.

Personvernpolicy