Rapport: Australske somre er blitt lengre enn vinteren

En brannmann forsøker å slukke en brann sør for Australias hovedstad Canberra i starten av februar. Ifølge Australia Institute har sommeren de fleste steder i Australia blitt dobbelt så lang som vinteren. Foto: Rick Rycroft / AP / NTB scanpix
En brannmann forsøker å slukke en brann sør for Australias hovedstad Canberra i starten av februar. Ifølge Australia Institute har sommeren de fleste steder i Australia blitt dobbelt så lang som vinteren. Foto: Rick Rycroft / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sommeren over det meste av Australia er blitt dobbelt så lang som vinteren, ifølge en rapport. 

Store deler av landet opplever ytterligere 31 dager med sommertemperaturer sammenlignet med 1950-tallet, ifølge en rapport fra tenketanken Australia Institute.

Mens Sydney i delstaten New South Wales opplever 28 flere varme dager i løpet av året i snitt, har Melbourne fått 38 flere sommerdager siden midten av 1900-tallet.

I noen regionale områder som har vært herjet av skog- og gressbrann de siste månedene, som Port Macquarie i delstaten New South Wales, opplever innbyggerne nå sju flere uker med typiske sommertemperaturer.

– Sommertemperaturer spredte seg over tre måneder på 1950-tallet, men nå sprer de seg fra begynnelsen og midten av november helt til midten av mars, sier direktør Richie Merzian ved instituttet.

– Somrene har blitt lengre selv de siste årene, der de siste fem årene har somrene blitt dobbelt så lange som vinteren, sier Merzian.

Samtidig har Australias hovedstad Canberra mistet 35 dager med vintertemperaturer, mens Brisbane på østkysten har mistet 31 vinterdager.

Forskerne bak analysen peker på klimaendringene som årsaken til at somrene blir lengre.

– Ekstrem varme er noe av det aller farligste når det gjelder naturlige farer. Det har kostet flere liv i Australia enn alle andre naturlige farer, sier Merzian.

Australias seneste sommer bød på enorme gress- og skogbranner, hvor mer enn 30 mennesker døde og titusener av hjem ble ødelagt, og minst en milliard dyr omkom.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært