Innfører unntakstilstand etter virusdødsfall i Washington

Visepresidenten Mike pence snakker om koronaviruset mens president Donald Trump lytter.
Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix
Visepresidenten Mike pence snakker om koronaviruset mens president Donald Trump lytter. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Myndighetene i delstaten Washington på vestkysten av USA har registrert det første dødsfallet fra koronaviruset i landet og har innført unntakstilstand.

Guvernøren i Washington erklærte lørdag unntakstilstand i delstaten etter at det første mennesket er registrert død av covid-19. Den døde er en mann i 50-årene, opplyser myndighetene. Mannen hadde andre sykdommer og var innlagt på et sykehus i Kirkland i King County, en forstad til storbyen Seattle.

Mannen hadde ikke vært på reise eller vært i kontakt med andre personer som har vært smittet av viruset. Også en annen person på sykehuset er smittet, opplyses det om på sykehusets nettsider. Denne personen er lagt i isolat.

Smittevernoverlege Frank Riedo ved sykehuset sier det trolig er flere tilfeller av sykdommen i forstaden.

– Dette er bare toppen av isfjellet, sier Riedo.

Nasjonalgarden

Guvernør Jay Inslee instruerte lørdag alle offentlige etater til å bruke alle ressurser tilgjengelig for håndtere utbruddet. Fullmakten tillater til og med bruk av nasjonalgarden i delstaten dersom det skulle vise seg nødvendig.

– Vi vil bekjempe dette fram til den dagen hvor ingen dør av dette viruset, sa Inslee.

To andre er også smittet ved et sykehjem i samme forstad. Den ene er en pleier i 40-årene som ikke skal være alvorlig syk, mens den andre er beboer i 70-årene som nå er innlagt på sykehus med alvorlige symptomer.

Ukjent årsak

President Donald Trump og visepresident Mike Pence, som har fått i oppdrag å ha overoppsyn med responsen på viruset, sa lørdag at 22 mennesker i USA er smittet av koronaviruset. Dette tallet er siden blitt oppdatert til minst 60.

Helsemyndighetene er bekymret for tre personer som er smittet i de tre vestlige delstatene California, Oregon og Washington, fordi de ikke kjenner smittekilden.

De tre er en eldre kvinne med kroniske helseproblemer i California, en skoleelev i Everett i Washington og en ansatt på en skole ved Portland i Oregon. De tre har ikke vært noe sted der det har vært utbrudd, og ikke hatt kontakt med noen som har det.

Vurderer å stenge grensa

Tidligere tilfeller i USA inkluderer tre personer som ble evakuert fra den kinesiske byen Wuhan der viruset oppsto, og fjorten andre som kom tilbake fra Kina. 42 amerikanske passasjerer på cruiseskipet Diamond Princess ble fløyet hjem og satt i karantene.

På pressemøtet kunngjorde Pence at USA innfører nye begrensninger på reiser til USA på grunn av viruset. Samtidig advarte han amerikanere mot å reise til deler av Italia, Sør-Korea og Japan der det har vært mange smittede.

Blant restriksjonene er et forbud mot alle reiser til og fra Iran. Trump sa også at han vurderer fullstendig å stenge grensa til Mexico.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært