Tidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan

Gro Harlem Brundtland og en rekke andre tidligere toppledere mener president Donald Trumps plan for fred mellom Israel og palestinerne minner om apartheid.
Gro Harlem Brundtland og en rekke andre tidligere toppledere mener president Donald Trumps plan for fred mellom Israel og palestinerne minner om apartheid. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

En rekke tidligere europeiske toppledere, blant dem Gro Harlem Brundtland, går hardt ut mot Donald Trumps plan for Midtøsten og mener den ligner på apartheid.

I et brev stilet til EUs utenrikssjef Josep Borrell og de nåværende utenriksministrene i EUs medlemsland tar de tidligere lederne kraftig avstand fra planen, som blant annet gir Israel grønt lys til å annektere de ulovlige bosetningene.

– Planen strider mot internasjonalt vedtatte retningslinjer for fredsprosessen i Midtøsten, relevante FN-resolusjoner, herunder sikkerhetsrådets resolusjon 2334, og de mest grunnleggende prinsippene i folkeretten, heter det i brevet, som blant annet er omtalt i The Guardian.

– I stedet for å fremme fred, risikerer planen å fyre ytterligere opp under konflikten – på bekostning av både israelske og palestinske sivile og med alvorlige implikasjoner for Jordan og regionen, heter det videre.

Analyse: Dødt løp er dårlig nytt for Benjamin Netanyahu

Ensidig

Sveriges tidligere statsminister Ingvar Carlsson, Irlands tidligere president Mary Robinson, EU-kommisjonens tidligere president Jacques Santer og Natos tidligere generalsekretær Javier Solana er også blant underskriverne, sammen med nærmere 30 tidligere utenriksministre, blant dem britiske Jack Straw og danske Uffe Ellemann-Jensen.

Brevskriverne mener Trumps plan er ensidig støtte til Israel og oppmuntrer til ulovlig israelsk bosetningsaktivitet i de okkuperte palestinske områdene.

– Den anerkjenner bare den ene sides krav på Jerusalem og tilbyr ingen rettferdig løsning på spørsmålet om palestinske flyktninger, heter det i brevet.

Aktuelt: Sterk økning i handelen mellom Norge og Israel

Apartheid

– Kartet som er omtalt i planen, foreslår palestinske enklaver under permanent israelsk militærkontroll, noe som fremkaller skremmende assosiasjoner til Sør-Afrikas bantustaner, skriver de videre.

– En slik løsning har karaktertrekk som ligner på apartheid – et begrep vi ikke tar lett på å bruke, skriver de tidligere topplederne.

Aktuelt: Israel kaller FN-liste for «skammelig»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden