Amerikansk delstat tok inn 93 millioner i skatt på salg av cannabis

Legalisering av marihuana i delstaten Illinois i USA har gitt en skatteinngang på over 93 millioner kroner den første måneden. Foto: Richard Vogel/ AP/ NTB scanpix
Legalisering av marihuana i delstaten Illinois i USA har gitt en skatteinngang på over 93 millioner kroner den første måneden. Foto: Richard Vogel/ AP/ NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den amerikanske delstaten Illinois kan bokføre over 93 millioner kroner til felleskassen i løpet av den første måneden cannabis ble solgt lovlig over disk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 10 millioner dollar, 93,3 millioner kroner, i skatter og avgifter har det lovlige salget av cannabis generert i januar, viser en oversikt som Illinois finansdepartement har utarbeidet. Delstaten skiller mellom når cannabis er brukt til medisinsk formål og når det brukes til rekreasjon, altså som et nytelsesmiddel.

Den medisinske bruken ikke er underlagt en særskilt marihuana-avgift som fastsettes etter hvor stor mengde det er av det aktive virkestoffet THC i hvert enkelt produkt. De ulike nytelsesproduktene er derimot ilagt skattesatser fra 10 og 25 prosent i tillegg til at det må betales en vanlig merverdiavgift på summen. Også de som dyrker marihuana må betale en avgift på 7 prosent på sin omsetning til utsalgene.

Skattepengene skal dekke de administrative kostnadene med å holde det lovlige salget, men 45 prosent av inntektene skal gå tilbake til lokalsamfunn rammet av konflikter i narkotikamiljøene, til tilbud om avvenning fra tyngre stoffer og innen psykisk helse.

Personvernpolicy