Trump ser fram til kongelig mottakelse i India

President Donald Trump og hans kone Melania på vei til flyet som skal frakte dem til India. Foto:
Alex Brandon / AP / NTB scanpix
President Donald Trump og hans kone Melania på vei til flyet som skal frakte dem til India. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

President Donald Trump ser fram til å få en kongelig mottakelse når han mandag innleder et to dager langt besøk hos statsminister Narendra Modi i India.

I India ligger det an til at han får den type entusiastisk mottakelse som han ofte ikke har fått under sine mange utenlandsturer, som gjerne har vært preget av rasende demonstrasjoner og avmålte håndtrykk.

Når han ankommer India, ventes han å bli møtt av en varm omfavnelse fra Modi, som med sin nasjonalisme står Trump nær, og av en enorm folkemengde i Ahmedabad før han reiser videre til Agra for å se Taj Mahal i solnedgang sammen med sin kone Melania.

Etter at han ble møtt av 50.000 mennesker i et Howdy Modi-møte i Houston i fjor, er Modis plan å gjengjelde tjenesten med et Namaste Trump-møte i verdens største cricket-stadion i Ahmedabad i delstaten Gujarat.

– Millioner på millioner

– Modi fortalte meg at det kommer til å være 7 millioner mennesker langs gatene fra flyplassen til stadionet, sa en entusiastisk Trump, som er kjent for å være opptatt av store folkemengder, til pressen tirsdag. Deretter økte han det forventede tallet til 10 millioner da han snakket om reisen på et valgmøte torsdag.

– Jeg hører at det kommer millioner på millioner. Jeg hører at det blir et stort arrangement, og noen sier det blir det største arrangementet de noensinne har hatt i India, sa han da han forlot Det hvite hus søndag.

Indiske myndigheter har forhåpninger om at 100.000 mennesker møter opp.

India har i ukevis arbeidet med forberedelsene. De har hengt opp store mengder med plakater med bilde av Trump og Modi i Ahmedabad og reist en halv kilometer lang mur langs veien fra flyplassen, som de mer kritiske mener er for å blokkere sikten til et stort slumområde.

Neppe framgang på handel

Men bak all viraken er det også alvorlige politiske temaer som skal behandles på et tidspunkt da India sliter med lav økonomisk vekst og omfattende protester mot en ny statsborgerlov som ekskluderer muslimske innvandrere, og som Trump for øvrig aldri har fordømt.

Konflikt mellom de to landene på handelsområdet har eskalert siden Trump innførte toll på stål og aluminium fra India. India svarte med høyere toll på amerikanske landbruksprodukter og restriksjoner på medisinsk utstyr fra USA, og USA straffet deretter India ved å oppheve landets ti år gamle status som foretrukket handelspartner.

Selv om handel er på agendaen, har Trump tonet ned forventningene og til Indias store skuffelse sagt at han vil vente til senere med en mer omfattende avtale.

Omstridt statsborgerskapslov

Statsborgerskapsloven har utløst enorme protester i India. Den åpner for at alle innvandrere som kommer fra land der de risikerer religiøs forfølgelse, kan få statsborgerskap, bortsett fra muslimer. Det omfatter ikke minst millioner av muslimer som har bodd i generasjoner i India uten at de har papirer på det.

Trump pleier ikke å kritisere andre ledere for brudd på menneskerettighetene når han er på reise, men en tjenestemann i Det hvite hus sier at Trump vil fortelle Modi at USA forventer at India respekterer demokratiske tradisjoner og religiøse minoriteters rettigheter.

Trump ventes også å ta opp Kashmir-konflikten, der han til Indias fortørnelse tidligere har tilbudt seg å mekle mellom India og Pakistan. India mener ingen andre har rett til å blande seg inn i saken.

Trump er ikke glad i lange utenlandsreiser og foretrekker å bli hjemme i sin egen seng. Men med reisen til India håper han også å kunne trekke til seg titusenvis av indisk-amerikanske velgere ved valget til høsten.

Personvernpolicy