Kina utsetter årets Folkekongress på grunn av virusutbruddet

En helsesøster på et sykehus i Hubei-provinsen i Kina mens hun behandler syke av covid-19-viruset. Mandag opplyser landets helsemyndigheter at ytterligere 150 mennesker er døde som følge av virusutbruddet og at 409 flere personer har fått påvist smitten. Foto: Xiao Yijiu/Xinhua / AP / NTB scanpix
En helsesøster på et sykehus i Hubei-provinsen i Kina mens hun behandler syke av covid-19-viruset. Mandag opplyser landets helsemyndigheter at ytterligere 150 mennesker er døde som følge av virusutbruddet og at 409 flere personer har fått påvist smitten. Foto: Xiao Yijiu/Xinhua / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Virusutbruddet fører til at Folkekongressen i Kina utsettes for første gang på flere tiår. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statlige kinesiske medier meldte om utsettelsen mandag.

Virusutbruddet har så langt kostet 2.592 personer livet i landet, ifølge de siste tallene som er offentliggjort.

Samtlige, så nær som én av de døde, er registrert i den hardest rammede Hubei-provinsen.

3.000 representanter

Den årlige kongressen i Kinas kommunistparti samler hele toppsjiktet i partiet, blant dem president Xi Jinping. Kongressen er formelt sett Kinas øverste statsorgan og lovgivende forsamling og omfatter rundt 3.000 representanter. Nå har mange av dem nok med å bedrive virusbekjempelse i sine hjemmeregioner.

Begrenset bevegelsesfrihet og karantene i flere områder skaper også praktiske utfordringer for deltakerne. Ledelsen for Kinas kommunistparti skal heller ikke være lystne på å bli filmet og fotografert med ansiktsmasker all den tid de vil forsøke å gi inntrykk av å ha kontroll på situasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkekongressen, som skulle begynne 5. mars og vare i rundt ti dager, er nå utsatt på ubestemt tid.

Ingen normalitet

I forkant av beslutningen uttalte professor i kinesisk politikk Ling Li ved universitetet i Wien at det ville være urimelig å ikke utsette kongressen.

– Å avholde kongressen vil gi inntrykk av en desperat holdning fra myndighetene for å opprettholde et inntrykk om en politisk normalitet som ikke finnes, sa han.

Andre har pekt på utfordringene med å fokusere på økonomisk vekst og fremtidstro midt i en situasjon man ikke vet utfallet av.

Mandag besluttet også kinesiske myndigheter å reversere en oppmykning av karantenen i Wuhan, byen i Hubei-provinsen som var senter for utbruddet før jul.

Wuhan har 11 millioner innbyggere og har vært avstengt siden 23. januar i et forsøk på å begrense smitten.