Norske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert

En sandstorm, såkalt calima, skaper problemer på Gran Canaria. Et stort antall turister kommer seg ikke hjem på grunn av stengt flyplass som følge av dårlig sikt. Foto: Tore Meek / NTB scanpix.
En sandstorm, såkalt calima, skaper problemer på Gran Canaria. Et stort antall turister kommer seg ikke hjem på grunn av stengt flyplass som følge av dårlig sikt. Foto: Tore Meek / NTB scanpix. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er fortsatt uklart når værfaste nordmenn på Gran Canaria kommer seg hjem. SAS og Norwegian har kansellert alle avganger til og fra ferieøya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Flyene går tidligst i morgen, sier pressesjef John Eckhoff i SAS til NTB søndag kveld.

Fortsatt er det svært ustabilt vær, og selv om dette skulle bedre seg, er det mye som må på plass før flyene kan ta av.

– Flyene skal gjennom en teknisk sjekk før avgang. Det tar tid, sier Eckhoff.

Han sier det er umulig å si noe om når flyene kan begynne å gå igjen. Det avhenger både av været og resultatene fra de tekniske undersøkelsene.

2.000 rammet

Over 2.000 nordmenn er værfaste på Kanariøyene, ifølge NRK.

Årsaken er en sandstorm som førte til at flyplassene både på Gran Canaria og på Tenerife ble stengt lørdag. En ny sandstorm feide over Gran Canaria søndag.

SAS og Norwegian kansellerte søndag sine flyginger både til og fra ferieøya.

Vanskelig å finne hotell

Eckhoff sa tidligere søndag at seks av deres fly nå er værfaste på Gran Canaria. Han anbefaler passasjerene selv å finne hotellrom eller annen overnatting og søke om refusjon etter hjemreise.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Våre medarbeidere på Las Palmas vil bistå, men det er svært vanskelig å finne ledig overnattingskapasitet fordi mange passasjerer er rammet av sandstormen, sier han.

Sju av flyene til SAS ble rammet av sandstormen lørdag. Tre av dem skulle til Norge med til sammen rundt 540 passasjerer som nå ikke kommer seg noen vei.

Eckhoff legger til at han forstår at passasjerene har behov for mer informasjon og sier at SAS jobber for å finne løsninger for dem som er berørt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært en svært krevende situasjon med mange mennesker som trenger bistand, sier Eckhoff.

Teknisk sjekk

Norwegian opplyser at de har kansellert i alt ti skandinaviske avganger som skulle til og fra Gran Canaria og Tenerife søndag. Flyene har plass til rundt 180 passasjerer og var fullbooket.

– Flyplassene kan bli stengt på kort varsel, og det er en høy risiko for at fly som er i luften, må omdirigeres til andre steder. Vi vil ikke risikere at våre passasjerer blir sittende fast på andre steder enn sitt reisemål, sier presseansvarlig Andreas Hjørnholm i Norwegian.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også deres fly skal gjennom tekniske undersøkelser for å sikre at de ikke har tatt skade av sandstormen.

Les også: Sandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene

Press på hotellrom

Norwegian jobber for å ivareta passasjerene.

– Det er vinterferie, og dette er vel omtrent den største reisedagen på Gran Canaria i løpet av året. Det er et kjempepress på hotellrom, og vi jobber så hardt vi kan med å finne overnatting til våre passasjerer. Jeg vet likevel ikke nå om noen av våre passasjerer har måttet overnatte på flyplassen i natt, sier Hjørnholm.

– Så snart vi har spesifikk informasjon, vil kundene våre bli informert via SMS og av våre samarbeidspartnere på de berørte flyplassene, sier han.